Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkohol på Stortorget granskas - kommunen kanske bröt mot lagen

Servering av alkohol på Stortorget i Östersund i somras kan ha varit ett brott mot lagen. Nu ska länsstyrelsen granska fallet och kanske ge socialnämnden bakläxa.

Annons

Försäljningen av alkohol på Stortorget fortsätter att vara en het potatis trots att de serveringar som fanns där under sommaren sedan länge har packat ihop och gjort vinter.

Bakgrunden är att politikerna i socialnämnden den 17 juni i år beslutade att ägarna till de båda restaurangerna O'Learys och Paus skulle få servera alkohol på två av Stortorgets platåer. Men beslutet gick helt emot kommunens egen expertis. Alkoholhandläggaren Maria Stenlund var en av de som förberedde ärendet och föreslog att nämndens politiker inte skulle ge tillstånd att servera alkohol eftersom det strider mot alkohollagen.

– Vi som tjänstemän hade föreslagit ett avslag på grund av att det enligt alkohollagen inte finns möjlighet att placera en uteservering så pass långt från den ordinarie restaurangen, säger Maria Stenlund.

Hon berättar att det inför beslutet gjordes en omfattande utredning där tjänstemännen tog del av liknande ärenden runt om i landet.

– Vi tittade på olika domar och det fanns inget ställe där man tillåtit servering på ett så här stort avstånd från den ordinarie restaurangen, säger Maria Stenlund.

Men trots tjänstemännens grundliga utredning så beslutade politikerna i socialnämnden ändå att alkoholservering av öl och vin skulle tillåtas på de båda platåerna. Däremot finns ingen motivering i protokollet som förklarar varför politikerna fattade ett beslut som enligt de egna handläggarna står i strid med alkohollagen.

Länsstyrelsen i Jämtlands län har nu fått upp ögonen för fallet. Gösta Näs har hand om ärendet och förklarar att länsstyrelsen tar del av samtliga alkoholtillstånd som länets kommuner beviljar men att det bara är ett fåtal som tas upp för granskning som i det här fallet.

Enligt honom har politikerna i socialnämnden valt att inte hålla sig till de råd som finns för hur alkohollagen bör tillämpas. Dessutom har politikerna inte motiverat varför de ignorerat råden.

– Det handlar om båda sakerna här. Vi är frågande till varför man frångått den här praxisen likaväl som varför man saknar motivering.

Gösta Näs berättar att socialnämnden nu har fått möjlighet att yttra sig i frågan innan länsstyrelsen fattar sitt beslut.