Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice Munro – ett riktigt bra val av Akademien!

"Den samtida novellkonstens mästare."

Aldrig har Svenska Akademin lyckats formulera sin motivering till Nobelpriset i litteratur mer koncist än när det gäller 2013 års pristagare.

Kanadensiskan Alice Munro är i Anton Tjechovs efterföljd en novellskrivandets mästare och hon har aldrig publicerat annat än noveller. Men det är noveller som i sitt korta format rymmer hela romaners innehåll.

15 novellsamlingar har det hittills blivit, en ganska sparsmakad produktion egentligen när man betänker att Munro skrivit under mer än ett halvt århundrade. Men Munro lär vara ytterligt självkritisk, en perfektionist, som till och med dragit tillbaka böcker som hon själv inte varit hundraprocentigt nöjd med.

Nöjda är dock hennes läsare, som ivrigt väntar på varje ny bok. Och i höst ligger en ny novellsamling av Alice Munro med titeln "Brinnande livet" på bokhandelsdiskarna. Sedan tidigare finns på svenska bland annat "Tiggarflickan" (1984), "Kärlekens vägar" (1986), "Kärlek, vänskap, hat" (2001) och "För mycket lycka" (2010). Alla flitigt utlånade på biblioteken, så man kan utgå ifrån att det inte bara är ett kvalitetsmässigt bra val av nobelpristagare i litteratur, utan också ett mycket populärt sådant. Alice Munro har många läsare världen över och inte lär de bli färre nu när hon tilldelats världens mest prestigefyllda litteraturpris.

Ingen tvekan om att Alice Munro är värd sitt Nobelpris och förmodligen har Svenska Akademien med detta val också stärkt sin egen ställning som litterär överdomare i stora delar av världen. Frågan är om vi får se denna pristagare vid Nobelprisets utdelning senare i år? Alice Munro lär vara en ytterligt skygg person, som med alla medel värnar om sin integritet.

Samtidigt som den litterära världen nu gläds med Alice Munro får man väl lite besviket konstatera, att det inte inom överskådlig tid lär bli något Nobelpris till hennes landsmaninna Margaret Atwood, knappast heller till amerikanska kandidater som Joyce Carol Oates och Philip Roth.

Men den syriska poeten Adonis lär väl fortfarande ha chansen, liksom vitryska Svetlana Aleksievitj, ungraren Peter Nadas och israelen Amos Oz. De är alla, år efter år, storfavoriter bland både litteraturkritiker och spelbolag som Ladbrokes och Unibets.

Men nu var det alltså Alice Munros tur - ett riktigt bra val av Svenska Akademien!