Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ali har ingen egen namnsdag

Grattis Max och Maximilian – det är ni som har namnsdag i dag.

För släkten på pappas sida var namnsdagar i princip jämställt med födelsedag och fest. Det blev tårta och det hände att släkten ringde om de inte kunde komma och delta i firandet.

Jag tycker att det finns för få anledningar att vardagsfira folk och skulle absolut kunna tänka mig att ta fram gitarren och komponera en låt om kollegan Jonas vinner 100 kronor på travet eller köpa en trisslott till grannen Siv enbart för att det är soligt promenadväder ute.

Fast namnsdagsfirande har jag lite svårt för. Jag läste nyligen en sju år gammal riksdagsmotion från Miljöpartiet där de ville att alla skulle få en namnsdag. Då fanns det exempelvis 11 392 män i Sverige som hade förnamnet Mohammed eller Muhamed, men ingen hade tilldelats en namnsdag. Samtidigt fanns 195 Volmar och 20 killar med tilltalsnamnet Anselm – och de fick minsann fira en egen dag.

Jag har egentligen ingen åsikt om namnsdagsfirandet och upprörs inte heller direkt av att tusentals personer inte får en egen namnsdag. Förr i världen ville jag föresten heta Krister och Kennet utöver mina dopnamn Lars och Roger. Krister och Kennet var i mina barnöron de coolaste förnamnen man kunde tänka sig. De är inte de coolaste namnen i dag och jag är glad att jag hade vuxna omkring mig som vägrade att lyssna när jag prompt ville bli tilltalad Krille och Kenta.

Lasse duger. Eller Lars.

Och jag har namnsdag den 10 augusti om du vill planera min fest redan nu.