Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Algot Salomonsson

/

Algot Salomonsson, Kolåsen har efter en kort tids sjukdom avlidit i en ålder av 76 år.

Annons

Han förblev föräldrahemmet i fjällbyn Kolåsen trogen hela sitt liv och var den siste infödde bybon som bodde kvar i Kolåsen.

Han växte upp i en syskonskara på fem syskon. Föräldrarna Oskar och Alva bedrev jordbruk på gården som har en av Sveriges vackraste utsikter över sjöarna Äcklingen och Nordfjärden samt Skäckerfjällen. Han hjälpte från unga år till på gården samtidigt som han arbetade med flottning, timmerkörning med häst och sedermera skogshuggning för skogsbolaget Korsnäs AB. I början på sjuttiotalet utbildade han sig till maskinförare och körde sedan skotare fram till sin pensionering. Det var även självklart för Algot att vara med i Fjällräddningen.

Algot levde i mycket nära samklang med naturen och dess växlingar och kunde ta vara på de råvaror som erbjöds. Han var mycket intresserad av jakt, fiske, bär- och svampplockning som erbjöds i skogslandskapen, tjärnarna, sjöarna och fjällen i anslutning till hemmet. Det vankades alltid delikatesser vid hans matbord när vi gäster satte oss till bords i det välstädade hemmet och njöt av hans matlagningskunskaper. När vi som släktingar och vänner hade förmånen att få hälsa på Algot mottogs vi alltid med ett välkomnande när han kom ut på gårdsplanen och tog emot oss. Till sin läggning var han generös, godhjärtad, humoristisk och hjälpsam. Att vända sig till honom när en hjälpande hand behövdes var naturligt för många sportstugeägare och bybor.

Han hade ett öppet sinne med stora allmänbildande kunskaper och följde med stort intresse bland annat många sportsändningar.

Barnen i släkten har under alla år och i två generationer älskat att utmana honom i olika sporter och spel som han välvilligt ställde upp på.

Tomrummet som har uppstått efter vår ”Agge” är oändligt och oförståeligt.

Han sörjs och saknas av syskon, svågrar, syskonbarn med respektive, syskonbarnbarn samt övrig släkt och vänner.

Annons