Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgen är årets tema i Jämten

/
  • Curt Lofterud är, inte oväntat, en av de författare som skrivit om älgen i årets Jämten.Foto: Ulrika Andersson

Jämten 2009 tillägnas skogens konung. Årsboken är rubricerad "Alces alces – älskade älg" och beskriver människans relation med älgen ur många olika perspektiv.

Annons
Jämten är en bok med traditioner. Årets utgåva är den etthundraandra i ordningen och precis som sina föregångare finns den i handeln från och med första advent.
Men innehållsmässigt är Jämten 2009 lite annorlunda. Den består inte av den vanliga mixen av artiklar om allt möjligt. Från och med i år kommer varje årgång av Jämten att ha ett tema, så att samtliga artiklar handlar om ett ämne, men ur många olika vinklar. Och premiärtemat är alltså älgen, Jämtlands landskapsdjur.
– Fast det är inte det vanliga älgköret. Vi går ett steg längre, säger Charina Ödlund på Jamtli som ingår i redaktionskommittén.
Nej, det är inte bara älgen som jaktbyte eller objekt för tyska turisters smått fanatiska intresse som berörs. I Jämten kan man läsa om älgen som biologisk varelse, om älgen i konsten, om fångstgropar och hällbilder. Här finns recept med älgkött och här beskrivs älgens betydelse för samerna i såväl ekonomi som mytologi.
I går var det boksläpp på Jamtli och flera av författarna var på plats. Bland dem Karl-Johan Olofsson, arkeolog på Jamtli, och Curt Lofterud, Älgklanens hövding vid Glösabäcken. De har båda skrivit om hällristningarna i Glösa, där djurfigurerna är svåra att tolka.
I dag säger vi oftast att det är älgar som stenåldersmänniskorna avbildat på Glösas stenhällar, men Karl-Johan Olofsson som studerat hur bilderna tolkats ända sedan slutet av 1600-talet visar att den uppfattningen är ganska ny.
– Fram till mitten av 1800-talet förekommer inte älg i en enda skildring. Därefter beskrivs djuren som ömsom ren och ömsom älg fram till 1970 ungefär. Sedan faller renen bort i texterna och alla tar för givet att bilderna föreställer älgar.
Curt Lofterud håller med Karl-Johan Olofsson om att det inte går att se vilken art av djur som bilderna föreställer, men genom att sätta in Glösas hällristningar i ett stort euroasiatiskt sammanhang tycker han sig ändå ha fog för att tro att det handlar om älgar.
– 90 procent av alla hällbildsdjur från fångskulturen i Eurasien är älgar. Då tycker jag det vore märkligt om bilderna i Glösa skulle föreställa något annat, säger han.
Hur det nu än är med djurbilderna i Glösa, så är i alla fall älgen en välkänd symbol för Jämtlands län och ett både naturligt och intressant första ämne i Jämtens nya temasatsning. Och för er som undrar om allas vår älskade serieälg Hälge har fått plats i boken så är svaret: Jo, det har han.

Mer läsning

Annons