Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älg misstänks ligga bakom dödsfall

Den 63-åriga kvinna som förra hösten hittades död vid en sjö utanför småländska Loftahammar blev inte mördad utan dödades av en älg.

Annons

Enligt Expressen har polisen nu kommit fram till att hennes skador måste ha åstadkommits av en älg. Uppgifterna till tidningen kommer från den man som tidigare var misstänkt för mord på kvinnan. De dementeras inte av polisen.
– Det är ett väldigt unikt fall, säger Ulf Karlsson, informationschef vid polismyndigheten i Kalmar län, till TT.
Hårstrån som hittades på kropp och kläder visade sig enligt analys vid Statens kriminaltekniska laboratorium komma från ett hjortdjur. Älgexperter vid Lantbruksuniversitetet i Umeå kunde senare också slå fast att saliv från älg fanns på kvinnans kläder.
Kvinnans 68-årige make greps och anhölls samma kväll hon hittades död och misstänktes ha mördat henne. Mannen var frihetsberövad tio dagar som misstänkt för mord.
Misstankarna mot honom avskrevs i januari i år när utredningen pekade åt ett helt annat håll än mord.
Polisen har nu kallat till en presskonferens i Västervik nästa vecka för att berätta om händelsen och utredningen. Till presskonferensen väntas även en älgforskare som ska ge sin syn på hur det kan ha gått till.
Kvinnan hade gett sig ut på en promenad med familjens hund kvällen den 5 september 2008. När hon inte kom tillbaka gav sig mannen ut för att leta och hittade henne då död.

– Det som vi i början betecknade som ett mord kan vi nu konstatera har varit en mycket tragisk olycka, sade polisens förundersökningsledare Cecilia Brick på presskonferensen i Västervik
Hon konstaterade att det varit ett mycket komplicerat fall för utredarna, där nya frågetecken dykt upp under hand. Polisen har hållit hundratals förhör och haft hjälp av Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) och Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofil.
Johan Bruun, chef för tekniska roteln hos polisen i Kalmar län, berättade att han först hade bedömt att platsen där kvinnan hittades var en fyndplats och att hon bragts om livet någon annanstans. Till en början utgick man också från att håren på kvinnans kropp var hundhår.
– Vändpunkten kom när vi i januari fick besked från SKL om att det rörde sig om hår från hjortdjur, sade Bruun.
Göran Ericsson, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, sade att hans bedömning är att kvinnans hund troligen irriterat hundan och skällt på den. När älgen gjorde utfall har hunden troligen sökt skydd hos sin matte. Möjligen kan kvinnan sedan ha ramlat under älgens fortsatta attacker.
– Vår bedömning är att skadorna orsakats av en sparkande älgtjur som attackerat med huvudet nedsänkt, sade han.
Ericsson sade att det är ganska vanligt att älgar är aggressiva mot människor och gör utfall, men för att man ska komma till allvarliga skada fordras en serie olyckliga omständigheter. Den här tragiska händelsen betecknar han som extremt ovanlig.
– Internationellt sett känner vi inte till något motsvarande fall.
Efter SLU-forskarnas analys har man också konstaterat stora mängder älgsaliv på kvinnans kläder.

Mer läsning

Annons