Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfredson får danskt filmpris

/
  • Tomas Alfredson fick ta emot pris på Bodil-galan för ”Låt den rätte komma in”.  Foto: Scanpix

Den svenska vampyrfilmen ”Låt den rätte komma in” utsågs i söndags till bästa icke-amerikanska film på Bodil-galan i Danmark. Regissören Tomas Alfredson är glad, men har redan siktet inställt på nästa projekt – i Hollywood.

Annons

– Jag håller på att förhandla med olika amerikanska filmbolag. ”Låt den rätte komma in” har gått så himla bra i USA och jag har fått mycket uppmuntran. Jag börjar närma mig avslut med ett projekt som jag hoppas ska gå i lås, säger han.

”Låt den rätte komma in” har vid det här laget fått ta emot uppemot 20 internationella priser. Det senaste fick Tomas Alfredson hämta på de danska filmkritikernas Bodil-gala i Köpenhamn på fredagen. I konkurrens med bland andra Jan Troells ”Maria Larssons eviga ögonblick” och Matteo Garrones ”Gomorra” fick filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists vampyrroman priset som bästa icke-amerikanska film.

– Det är väldigt tjusigt att få medalj när folk utomlands tycker att man har varit duktig. I Sverige har man med sig någon form av bagage i form av vem man är, var man kommer ifrån och vad man har för efternamn. Men slår man igenom så här stort internationellt så kommer bara ens yrkeskunskap eller talang i centrum.

Han har gjort det till en dygd att inte lita till sin egen rutin. Därför valde han att göra musikal efter ”Låt den rätte komma in” och därför repeterar han just nu med Killinggänget på Dramaten inför talteaterpremiären den 19 september. Om projektet i Hollywood blir verklighet lär det inte finnas särskilt många likheter med filmen om tolvårige Oskars vänskap med vampyren Eli.

– Jag tror att det blir något som inte har blod och skräck i sig. Det kanske blir något roligt eller något oroligt, jag vet inte vad man ska döpa det till. Just nu far jag omkring som en tätting och träffar folk, så vi får se vad det blir, säger han.

Mer läsning

Annons