Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander tog den bästa vinterbilden

/
 • Alexander Estmo har tagit en bild där elledningarna kompletterar bilden på ett mycket bra sätt tillsammans med skid- och skoterspåren i snön. Oftast brukar elledningar kunna vara i vägen vid landskapsfotografering, men på den här bilden har fotografen istället använt sig av dem för att uppnå en estetisk effekt. Bilden är bra exponerad med klara färger, som den gula färgen i horisonten och den cyanfärgade snön tillsammans med den blåa himlen.
 • Årets vinnare i Vinterbilden heter Alexander Estmo som är 18 år och kommer från Odensala. I tre år han har fotograferat mer seriöst, men intresset för foto har funnits med sedan barnsben. ”Dokumentära bilder är alltid kul där man kan försöka förmedla en känsla”, säger den glada vinnaren när LT träffar honom. Foto: Ulrika Andersson
 • Emma Wagenius har tagit en härlig bild på sin lillebror Oscar när han åker skidor på Kröket i Tännäs. Fotografen har fångat en händelse i ett underifrånperspektiv där den blåa himmelen framhäver den vita pudriga snön. Bilden väcker nyfikenhet och vi undrar vad som händer efter fotoögonblicket - klarade lillebror hoppet?
 • Genom stor uppfinningsrikedom kan en fotograf med enkla medel ta en annorlunda bild. Den svarta bakgrunden, som kom till med hjälp av en mörk ko är dramatisk och lyfter frosten effektfullt. Mona Jacobsson visar frosten på ett nytt sätt som fångade vår uppmärksamhet.
 • Årets vinter har bjudit på många fina bilder av rimfrost och snörika landskap och det har varit svårt för juryn att välja. En bild som stack ut och som vi till slut valde var Ulf Larssons frostiga månskensbild. Den känns kuslig samtidigt som den är vacker. Det är utmanade att fota under mörkare förhållanden då det gäller att tänka på hur ljuset faller in i bilden. Med hjälp av månskenet har Ulf Larsson under kyliga förhållanden tagit en bild som väcker känslor.
 • Det är läckert att se hur snöberget vid Lillsjön höjer sig över trädtopparna. Kari H Lautamäki bidrag skulle kunna vara en bils som är tagen av en pressfotograf. Den blå lastbilen som häller ur snö lyfter bilden ytterligare ett snäpp.
 • Sofia Olssons bild ”Ovan molnen” är en bild som innehåller mystik. Bilden skulle behöva ljusas upp en aning i staden, men annars är den riktigt häftig; betraktaren kan vila ögonen en bra stund på den innan man har tagit in allt.
 • Gunnar Nilsson i Örnåsen skickade in en rolig iakttagelse av mängden snö vi har haft denna vinter. Bilden visar på ett humoristiskt sätt att det inte enbart var människor som drabbades av all snö denna rekordvinter.
 • Ett härligt porträtt taget av Jennie Wadman på sin lillasyster i Gräftåvallen. Bilden känns spontan med ren snöglädje - ett mycket fint porträtt. Bilden skulle kunna tjäna på är om den ljusas upp lite i efterbehandlingen.
 • Stefan Åhman har tagit en härlig bild på sin hund som fångade vår uppmärksamhet direkt. Bilden hade kunnat vara skarpare, men förmedlar oförställd vinterglädje.
 • Alexander Estmo har tagit en bild där elledningarna kompletterar bilden på ett mycket bra sätt tillsammans med skid- och skoterspåren i snön. Oftast brukar elledningar kunna vara i vägen vid landskapsfotografering, men på den här bilden har fotografen istället använt sig av dem för att uppnå en estetisk effekt. Bilden är bra exponerad med klara färger, som den gula färgen i horisonten och den cyanfärgade snön tillsammans med den blåa himlen.

Alexander Estmo från Odensala är årets vinnare i Vinterbilden. Det här är hans första fototävling och Alexander är mer än nöjd med resultatet.

Annons

– Det kom som en överraskning. Jag hade nästan glömt bort att jag ställde upp i tävlingen och att vinna känns väldigt kul, säger Alexander Estmo.

Och det var slumpen som låg bakom det vinnande motivet i årets vinterbild.

– Det var under en eftermiddag i december och snön låg på ett speciellt sätt på träden.

– Jag var ute och fotograferade träden och när jag var på väg ner mot Storsjön såg jag spåren och elledningarna och hur de löpte ihop i bilden.

– Hade inte elledningen varit med hade det inte blivit samma effekt i bilden, säger han.

Annars har det, trots den imponerande snömängden och kylan, inte blivit så mycket tid för fotograferande för Alexander i vinter. Ofta ser han motiv och då är inte alltid kameran är med.

– Jag försöker fotografera någon gång i veckan om jag hinner.

Ett må hända lite udda fotomotiv som Alexander tycker om att fotografera är flygplan. Det händer att han då och då står och fotar vid flygplatsen när planen landar och lyfter.

– Jag har haft ett flygplansintresse sedan jag var liten. Egentligen har jag inget bra svar till varför jag tycker om att fotografera flygplan, men man kan komponera mycket i bilden med himmelen, men även fånga en känsla av fart, säger Alexander.

Just nu går Alexander Estmo, som är 18 år, medieutbildningen på Bergsgymnasium och i år tar han studenten.

– En liten dröm är att arbeta som fotograf och journalist på en tidning.

Priset i tävlingen består av ett presentkort på Expert - de övriga hedersomnämningarna som presenteras får framkallningscheckar. Och Alexander har inga problem att komma på vad pengarna ska gå till.

– Jag ska nog köpa in en ny och större fotoväska till min kamerautrustning.

Mer läsning

Annons