Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldrevård i Krokoms kommun privatiseras

Socialnämnden i Krokom beslutade under tisdagen att låta Solbacka särskilda boende, samt hemtjänsten i Föllinge säljas ut till privat vård.

Annons

Beslutet var inte enighälligt. Vänsterpartiet närvarade inte vid sammanträdet och socialdemokraterna satte sig emot förslaget.

Det var redan vid kommunfullmäktige tidigt i höstas som principbeslutet om att konkurrensutsätta äldrevården i kommunen togs.

Under hösten har sedan en grupp tjänstemän jobbat med frågan och då spetsade de in sig på Solbacka samt Blomstergårdens särskilda boenden och hemtjänsten i Föllinge.

– Men eftersom det är första gången vi upphandlar äldreomsorgen i kommunen tyckte vi att det blev för mycket, säger Cristine Persson, socialnämndens ordförande, c.

De nöjde sig därför med Solbacka och hemtjänsten i Föllinge.

Vad kommer det här innebära för personalen och de boende?

– Personalen som är anställd av kommunen kommer att erbjudas anställning hos de som upphandlar verksamheten.

– Och när det gäller brukarna så är det ändå kommunen som har ansvar för verksamheten och tillsynen, säger Cristine Persson.

Vad som sker närmast är att en annons kommer att läggas ut för att kommunen ska få in anbud. Först i höst kan beslut fattas i frågan, och en övergång till en privat vårdaktör kan då ske.

Mer läsning

Annons