Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreomsorgen på Frösön ska klaras med färre timvikarier

En större omorganisation är på gång inom äldreomsorgen på Frösön. Bland annat ska hemtjänsten effektiviseras för att minska personalkostnaderna.

Annons

Under en längre tid har områdeschefen Peter Lundin och hans kollegor arbetat för att få balans i ekonomin. Men de åtgärder som tidigare har genomförts har inte lett till de besparingar som de hoppats på. Nu måste större förändringar till.

– Vi håller på att titta över organisationen av äldreomsorgen i området. Vi har tre enheter i dag och funderar på att göra om så att det blir två enheter framöver där en enbart har ansvar för hemtjänsten och den andra för äldreboendena.

Peter Lundin säger att dagens fyra hemtjänstområden ska göras om till tre samtidigt som områdesgränserna ska ses över. Och med större personalgrupper hoppas han att arbetet ska effektiviseras.

– Har vi små grupper och mindre områden så måste vi ändå ha en viss grundbemanning. Har vi större grupper så kan vi få till en effektivare organisation där man tar hjälp av varandra.

Länstidningen har i kontakter med anställda fått uppgifter om att det finns en utbredd kritik mot förändringen men att det i dagsläget är för tidigt att gå ut och kommentera planerna.

– När det är förändringar på gång finns alltid en oro. Men sedan finns båda delarna, det finns även de som tycker att de här förändringarna är bra, säger Peter Lundin och förklarar att ingen fast anställd behöver vara orolig för att förlora sitt arbete utan att personalbesparingarna hänger ihop med att timvikarier inte behöver anlitas i lika stor utsträckning.

– Har vi mindre grupper inom hemtjänsten så blir vi mer beroende av timvikarier och får kostnader på det sättet. Om vi har större grupper så kan vi använda den ordinarie personalen på ett bättre sätt, säger han.

Det kommer även att bli en del omflyttning av personal. Chefer, distriktssköterskor, sjukgymnaster och arbetsterapeuter ska samlas i Lövsta företagscenter och målet är att även hemtjänstens personal ska flytta dit framöver.

Peter Lundin säger att han granskat andra geografiska områden i kommunen där liknande förändringar har genomförts och att den här typen av omorganisation har visat sig vara effektiv. Dessutom blir det mer plats för de boende.

– Genom att flytta chefer och annan personal från äldreboendet Valla så får vi utrymme för två nya lägenheter där.

Förändringarna är ännu inte förhandlade med de fackliga organisationerna och politikerna i vård- och omsorgsnämnden också ge sitt godkännande till förändringarna.