Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboende tappar platser

Äldreboendet Treklövern får sex platser färre 2014. Hur personalen berörs är inte klart.

– Förhoppningsvis kommer det inte vara så många som får sluta, säger Helen Rikardsson, chef för stöd, utveckling och hälsa i Bergs kommun.

Som LT tidigare har berättat måste verksamhetsnämnden i Bergs kommun minska sina kostnader med åtta miljoner under 2014. Det får nu konsekvenser för äldrevården i kommunen. På Treklövern stängs en avdelning och antalet platser minskas från 24 till 18. Hur personalen berörs är inte klart, men nedskärningarna påverkar alla undersköterskor och vårdbiträden inom äldrevården i Bergs kommun, eftersom kollektivavtalet ser ut så.

– Hela gruppen påverkas. Det är inte sagt att det är personalen på Treklövern som får gå, utan den som är senast anställd. Vi tittar i första skedet på omplaceringsmöjligheter och vi tittar på möjligheter för någon att ta ut sin pension i förtid, säger Helen Rikardsson.

Förhandlingar med facket pågår. Det är fastställt vilken övertalighet som finns, det är också fastställt en lista som ska utgöra grunden för uppsägningar eller omplaceringar, men inte klart med exakt vilka personer det handlar om.

– Det är lite mer komplicerat än att säga att vi gör neddragningar på ett ställe med sex platser. Där är det väldigt enkelt att säga att vi har en grundbemanning på 0,5, vilket innebär tre årsarbetare på sex platser. Men vi har också övertalighet på grund av konverterade tjänster. Människor som har jobbat ett visst antal månader under de senaste fem åren får automatiskt en tillsvidareanställning. Det är i nuläget tolv årsarbetare som vi förhandlar om, säger Helen Rikardsson.

Inga-Lill Lindblom är fackligt ombud på Treklövern. Hon tror att eventuella nedskärningar på hennes arbetsplats kommer ge tung arbetsbörda.

– Äldre människor kommer det fortsätta att bli. Det är ett politiskt beslut, men jag pratar från min nivå och det kommer bli ganska tufft.