Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboende får slänga mat efter felleveranser

Matportioner för stora summor kastas dagligen bort på äldreboendet i Valla. Det beror på felleveranser från Matproduktion, som har sitt kök vid Solliden. De levererar mat till många äldreboenden inom Östersunds kommun.

– I bland kan en vårdtagare få fyra matlådor i stället för en. Då kastas tre lådor i soporna, säger en undersköterska på äldreboendet.

Annons

– Det är ett enormt slöseri med maten sedan vi började få matportioner från Matproduktion, varje dag kastar vi ett stort antal matportioner därför att köket på Solliden inte bryr sig om våra beställningar, säger undersköterskan.

Undersköterskan berättar att om en vårdtagare exempelvis är allegisk mot fisk så beställer personalen en alternativ låda.

– Då kommer oftast en låda med kött i stället, men fisklådan kommer också. Likadant med efterätten som kommer i dubbla portioner. Vissa dagar kan det komma upp till fyra lådor mat till en måltid, levererade till en och samma patient!

Skulle någon vara allergisk mot exempelvis gluten, då kommer en glutenfri måltid, men den vanliga maten kommer också, vilket innebär att det kastas mat för stora summor varje månad.

– Vi förstår inte hur man kan slösa något så oerhört i dessa besparingstider. Det känns verkligen tungt att behöva kasta fullt riktig mat i soptunnan. Bara nu i lördags var vi tvungna att kasta fyra matlådor.

Undersköterskan berättar att de ringt till köket i Solliden ett stort antal gånger, men det verkar meningslöst.

– Dagen efter är det precis likadant i alla fall. Tänk om vi kunde få laga vår egen mat här i köket på äldreboendet, då skulle vi verkligen tjäna in en massa pengar och varje inneboende skulle få precis den mat de ville ha.

Lena Fredriksson är enhetschef på äldreboendet i Valla. Hon känner till problemen med att det ibland levereras fel antal matlådor.

– Vi har ringt Matproduktion ett flertal gånger men inget händer. Jag har svårt att förstå varför de inte åtgärdar problemet, säger hon.

Fredriksson undrar också vem som betalar de portioner som kastas.

– Vi betalar bara för den mat som beställs. Den som kastas får Matproduktion betala.

Ricky Karlström är chef för Matproduktion. Han ställer sig mycket frågande till att något äldreboende skulle få fel antal matlådor.

– Jag har pratat med dem som ansvarar för leveranserna här, men alla verkar oförstående. Jag får nog forska vidare i det här fallet, säger han.