Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre vill ha ett mer aktivt sexliv, visar färsk undersökning

Svenskarna är mer missnöjd med sitt sexliv än sina nordiska grannar.

I åldersgruppen 21-35 år är de sämst på att skydda sig.

Bland singlarna är endast en av fyra nöjda med sitt sexliv och resterade är snarare missnöjda än neutrala.

Det visar RFSU:s Kådiskollen 2010.

Att sex är viktigt, oavsett ålder, bekräftas av Kådiskollen, lite viktigare för män än för kvinnor visar det sig. Men trots detta är det knappt hälften som är nöjda med sitt sexliv.

Hur ofta man har sex skiljer sig åt i Norden. 27 procent av danskarna har sex flera gånger i veckan medan motsvarande siffra i Finland är blygsamma åtta procent.

I Sverige är det större andel bland 15-20-åringarna som har sex oftare än andra; 21 procent av ungdomarna säger att de har sex flera gånger i veckan medan 27 procent av +50-åringarna svarar att de inte har haft sex alls under de senaste tre månaderna.

– Vi ser i frågorna till RFSU:s frågelåda att även äldre människor uttrycker önskan om ett mer aktivt sexliv. Det är bland annat sociala normer som begränsar dem från att söka möjlighet till sexuella upplevelser, säger Marie Bergström, sexualupplysare på RFSU.

Nytt för i år är att det ställts frågor om svenskarnas sexfantasier.

De flesta, 37 procent, fantiseras det kring gruppsex. 23 procent fantiserar om sex med en kompis, 18 procent om att delta i klubb för swingers eller partnerbyte och 17 procent vill ha sex på en plats där risken för att bli upptäckt är stor.

Ser man till de faktiska erfarenheterna är det endast 10 procent som haft gruppsex medan 31 procent har haft sex med en kompis.