Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre vill betala för hjälp

De äldre i Berg är beredda att betala för att få mer hjälp i hemmet.

– Det handlar om allt från vedhuggning till gardinupphängning, säger Helen Rikardsson, vård- och omsorgschef.

För ett år sedan sa verksamhetsnämnden ja till den äldrestrukturutredning som kommunens vård- och omsorgschef arbetat fram. Och i höstas godkände fullmäktige samma utredning.

Nu har arbetet för att göra verklighet av versionerna i äldrestrukturutredningen påbörjats. Under våren och försommaren har kommunen genomfört en rad medborgardialoger för att diskutera framtidens äldrevård.

– Under dialogmötena har det framkommit att många äldre är i behov av serviceinsatser, som inte är biståndsbeslutande, i hemmet, berättar Helen Rikardsson.

Den service som efterfrågas är främst relativt enkla sysslor som att hänga upp gardiner, byta glödlampor, hugga ved och putsa fönster.

– Och de äldre vi talat med säger sig vara beredda att betala för att få tjänsterna utförda, tillägger Rikardsson.

Nu ska kommunen titta på om och hur serviceinsatser av det här slaget ska kunna bli verklighet.

Under medborgardialogerna framkom också att trygghetsboenden står högt upp på medborgarnas önskelistor. Den frågan har dock kommit mycket längre och ska inom kort avgöras av politikerna i kommunstyrelsen.