Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre utan trygghetslarm i över en vecka

De boende på serviceboendet Forsgården i Gäddede har varit utan trygghetslarm i en vecka.
Oron är stor bland vårdtagarna om något skulle inträffa och inga larm fungerar.

Det var under ett oväder förra fredagen som datorn till larmen slogs ut och en vecka senare fungerar larmen fortfarande inte.

– En hel vecka har vi varit utan. Om någon ramlar på golvet kommer de ju inte upp, då får man nog ligga där tills det är någon som kommer, säger Stig Elfstad, en av de boende på Forsgården.

Vårdtagarna känner sig inte trygga utan sina larm och under sena kvällar och nätter är oron som störst.

– De som bor här blir ju ängsliga, det är många här som är väldigt gamla. Det är ju farligt om det skulle hända någonting och det inte går att larma, säger Stig Elfstad.

För personalen blir arbetsbelastningen stor när de ständigt måste röra sig mellan Forsgården och intilliggande Levinsgården, där larmen inte heller fungerar, för att hela tiden försäkra sig om att allt är som det ska.

– Det finns två nattvakter, men de får ju springa som vesslor för de måste ju titta överallt. Det är ju på tok att det ska vara så här i en hel vecka, säger Stig Elfstad.

Kommunen har arbetat för att lösa problemet under veckan, utan att lyckats.

– Vi struntar ju inte i det på något vis. Vi gör allt vad vi kan för att få till det, men vi har inte fått folk att komma hit och det beror ju på att Gäddede ligger där det ligger. Det är inte så lätt att få saker och ting åtgärdade så snabbt. Det gäller ju oavsett vad det är för hantverkare som ska komma hit upp, säger Barbro Blom, närvårdschef i Frostviken.

När kommunen kan få vårdtagarnas larm att fungera vet hon i dagsläget inte.

– En leverantör ska komma upp och åtgärda det här och både kommunens it-avdelning och kommunchefen är involverad. Vi hoppas att vi får hjälp med det på måndag, säger Barbro Blom.

Under tiden larmen är ur funktion har extra personal sats in för att de boende ändå ska kunna känna sig någorlunda trygga.

– Vi tar in personal så att ingen ska bli lidande. Under helgen har vi bemannat upp med extra personal på nätterna. Det optimala skulle ju vara att ha en person hos varje vårdtagare dygnet runt, men så är det ju ingen som vill ha det heller, säger Barbro Blom.

Det är inte första gången det uppstår problem med larmen på Forsgården.

– Det har lagt av förut, men aldrig så här långvarigt. Personalen har fått komma varje dag och trycka på larmen för att se om de fungerar, så dåligt är det. säger Stig Elfstad.

Larmen, som installerades för två år sedan, bygger på GSM-teknik och täckningen har tidvis varit otillräcklig för att larmen ska fungera.

– Telia har haft en sändare som inte har gått på full kapacitet och även kommunens intranät har krånglat av och till, så det har varit en del problem genom åren, säger Barbro Blom.