Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre som insjuknar i hjärtinfarkt underbehandlas

Att äldre underbehandlas och att det saknas tillräcklig forskning om deras hjärtan är två allvarliga brister inom den svenska hjärtsjukvården.

Det visar ny forskning som Hjärt-lungfonden tagit del av.

500 jämtar drabbas årligen av hjärtinfarkt. Av dessa är 200 personer 80 eller äldre.

En ny svensk studie visar nu att behandling med kolesterolsänkande mediciner, så kallade statiner, minskar dödligheten i hjärtinfarkt med upp till 44 procent för patienter över 80 år.

Trots det var det bara en av fyra i studien som fick dessa mediciner utskrivna när de lämnade sjukhuset.

Det menar Hjärt- lungfonden är ett exempel på att äldre underbehandlas.

- Vår erfarenhet är att äldre som drabbas av hjärtinfarkt inte får samma behandling som yngre, varken när det gäller den akuta vården eller för att förebygga nya infarkter. Det innebär ett ökat lidande för de drabbade men också ökade vårdkostnader för samhället, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd i ett pressmeddelande.

Det finns indikationer på att äldre delvis drabbas av en annan typ av hjärt-kärlsjukdomar än vad yngre gör. Trots detta bygger forskningen i huvudsak på personer som är under 70 år.

Det gör att det i dag saknas vetenskapligt underlag för hur äldre patienter bäst ska behandlas, anser Hjärt- lungfonden.