Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre ska kunna bo tryggt i Härjedalen

Härjedalens kommun gör en satsning på trygghetsboenden. De första lägenheterna, åtta stycken, ska ställas i ordning på Senioren i Sveg.

Trygghetsboendealternativ är alltmer efterfrågat, det har kommunen sett i samband med att de gjort en inventering av hur det ser ut med boendesituationen för personer äldre än 70 år.

– Vi har inventerat våra boendeformer och kommit fram till att det finns ett behov av trygghetsboenden, säger socialnämndens ordförande, Anna-Lena Andersson.

– Nu kommer Härjegårdar att ta över ett antal lägenheter på våra äldreboenden och till dessa ska alla som är över 70 år kunna ställa sig i kö, förklarar Anna-Lena Andersson.

– Vi kommer inte att göra några bedömningar alls över vilka insatser och behov den enskilde har utan dessa lägenheter kommer att hanteras på samma sätt som vi gör med våra vanliga hyreslägenheter, säger Hans Svensson, vd för Härjegårdar.

Först ut med omställning till fler trygghetsboendeplatser är Senioren i Sveg. Där ska åtta lägenheter belägna på andra våningen avsättas för ändamålet.

– I samband med detta kommer vi att organisera våra boenden så att lägenheterna delas upp efter vilka insatsbehov de boende har. Detta gör vi för att kunna tillgodose en hög kvalitet och för att bemanna våra enheter effektivt, berättar Anna-Lena Andersson.

En nyhet som aviseras är även att socialnämnden tittar på möjligheterna att öppna upp den avdelning som står tom på Svegsmon vid hälsocentralen.

– Vår plan är att öppna den för personer som är beroende av väldigt stora vårdinsatser men inga beslut är tagna, avslöjar Anna-Lena Andersson.