Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre ska inte diskrimineras

Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen gäller alla kommuner och verksamheter som utför äldreomsorg enligt socialtjänstlagen. Lagen föreskriver att Äldre ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Folkpartiet anser att det krävs en del väsentliga förbättringar av äldreomsorgen för att värdegrunden ska vara uppfylld i Östersunds kommun. En av de viktigaste förändringarna som vi vill genomföra är att kommunen ska följa Socialstyrelsens rekommendation om att inte blanda dementa och icke dementa i de särskilda boendena. I boendena är i regel cirka en tredjedel icke dementa och resten lider mer eller mindre av demenssjukdom. Förhållandet gör att de icke dementa stänger in sig på sina rum av rädsla för de dementa, inte vill äta tillsammans med de övriga på boendet med mera. De icke dementa blir väldigt ensamma, inaktiva och saknar stimulans då personalen inte hinner med dem då de har fullt upp med de arbetskrävanden personer som har demenssjukdom. Socialstyrelsens rekommendation om att personer med demenssjukdom ska vårdas i speciella mindre boenden med särskilt utbildad personal uppfylls således inte.

En annan för oss viktig fråga är att det ska finnas trygghetsboenden för äldre 65+. Med det avses, eftersom kommunens vård- och omsorgsförvaltning inte förstått innebörden i begreppet, att det är boenden som i likhet med särskilda boenden har personal som kan ge omvårdnad och service. Skillnaden är att man ska kunna flytta till ett trygghetsboende utan att det behövs ett biståndsbeslut, d v s att kommunen konstaterar att man behöver daglig hjälp med olika saker. Det ska räcka att man själv känner sig trött, ensam och vill ha sällskap, umgänge, måltidshjälp etc och själv kommit fram till att man vill flytta till ett trygghetsboende.

Jag har ett par gånger i fullmäktige fått ja som svar från den politiska majoritetens nämndordförande på följande frågor om servicen på särskilda boenden:

# Kan man få ha hund eller katt och kan personalen hjälpa till med rastning?

# Kan man be personalen inhandla vin eller annat från systembolaget?

# Får man duscha varje dag om så önskar?

# Får man komma utomhus varje dag om man så önskar?

Efter det positiva svaret har jag påpekat att kommunen servicedeklaration borde bli mer informativ så att man vet vilken service man kan få när den s k genomförandeplanen görs för varje boende och när planen kan behöva ändras. Två år efter mitt påpekande har det ännu inte skett någon ändring av servicedeklarationen.

Det kostar naturligtvis pengar att följa Socialstyrelsens rekommendation liksom att uppfylla den service som man bejakar men helst inte skriver någon på näsan. Vi i Folkpartiet tycker det är dags att mera pengar - inte besparingar - nu i första hand går till vård, skola och omsorg innan det byggs fler torg och arenor. I vårt kommunprogram finns fler satsningar på de äldre för att göra den nationella värdegrunden också till verklighet i Östersunds kommun.

Lennart Ledin (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel