Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre på Frösön otåliga: Efterlyser utlovad samlingslokal

De äldre på seniorboendet och det särskilda boendet på Västervik förlorade sina samlingslokaler i februari. De blev lovade nya lokaler, men än har inget hänt.

För drygt åtta månader sedan började Östersunds kommun med att göra en omfattande ombyggnad på äldreboendet Västervik på Frösön. Samtidigt försvann de äldres dagcenterverksamhet, bibliotek och kiosk. I de lokalerna har nu byggts ett växelboende för senildementa.

Länstidningen skrev i slutet av februari om besvikelsen som rådde bland de boende på Västervik, som över en natt förlorade sina samlingslokaler. I samma artikel lovade ordföranden i vård och omsorgsnämnden, Katarina Nyberg Finn att det skulle ordnas ersättningslokaler till pensionärerna så de skulle kunna sätta upp sina vävstolar på nytt och där de skulle kunna ha underhållning och terapiverksamhet.

Nu, åtta månader efter löftet har fortfarande ingenting hänt.

– Min fru Ann-Marie, som dagligen satt och vävde tillsammans med många likasinnade, sitter nu ensam med mig i vår lägenhet, säger Sven- Erik Johansson.

– Det känns tomt och tråkigt, men vi har ju ändå varandra, det är värre för de som bor själva. Jag vet många av de ensamma som aldrig lämnar sina lägenheter nu utan de känner sig mycket mer isolerade när de inte har någonstans att umgås.

– Tänk om vi hade en lokal där vi exempelvis kunde spela bingo som vi gjorde tidigare.

– Av de nya lokalerna som Nyberg-Finn lovade oss blev det ingenting, och nu är boendet för de dementa klart och där finns ingen plats för oss, säger Sven-Erik Johansson.

Katarina Nyberg- Finn tycker att det är fel att säga att inget har hänt på Västervik.

– Det har hänt jättemycket och nu är de nya lokalerna färdiga till glädje för de senildementa och deras anhöriga. Skulle vi haft kvar de gamla samlingslokalerna skulle vi inte kunnat bygga vårt växlingsboende.

– Nu, när allt är klart kan vi börja titta på om det går att ordna en samlingssal i de nya lokalerna. Jag tycker fortfarande att det är viktigt att det finns en sådan på Västervik, säger hon.