Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre lämnades ensamma under personalmöte

När personalen hade möte lämnades de äldre på Treklövern i Åsarna ensamma. Det hävdar en anhörig som nu vill att rutinerna på boendet ses över.

Det är Ann-Mari Hallquist, Storhallen, vars 101 år gamla mamma bor på Treklövern, som uppmärksammat att de boende i bland lämnats utan tillsyn.

I slutet av mars hälsade Ann-Mari Hallquist på sin mamma på Treklövern. Samtidigt som hon lämnade boendet för att uträtta några ärenden samlades personalstyrkan för att hålla ett möte.

– När jag gick satt mamma ensam i sin rullstol framför tv:n på sitt rum, berättar hon.

När Ann-Mari Hallquist återkom till boendet två timmar senare var personalmötet precis avslutat och hennes mor, som inte själv kan larma personalen om hon vill någonting, satt kvar ensam på sitt rum. Vid närmare efterforskning visade det sig att Ann-Maris mamma troligtvis suttit ensam, utan tillsyn, under de två timmar som hennes dotter var borta.

– Den här gången gick det bra. Mamma hade bara glidit ner i stolen något, hon hade inte fallit ur eller någonting sådant, säger Ann-Mari Hallquist.

– Jag begär inte att personalen ska sitta hos henne hela tiden, men de äldre behöver ändå tillsyn oftare än varannan timme, fortsätter hon.

Annica Ryman, enhetschef på Treklövern, håller med om att de äldre kan ha fått för lite tillsyn under det aktuella personalmötet.

– Vi hade personal bland de boende, men kanske inte tillräckligt, säger hon.

Nu har Ann-Mari Hallquist lämnat in ett klagomål till verksamhetsnämnden. Och hennes kritik har redan gett resultat.

– Jag förringar inte det inträffade på något sätt. Vi har tagit till oss kritiken och diskuterat genom vad som hände den aktuella dagen och hur vi kan undvika att någonting liknande händer i framtiden. Numera tar vi in vikarier om vi ska ha personalmötet, säger Annica Ryman.