Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre blåsta på miljoner av mor och son

En 37-åring och hans mamma misstänks ha kommit över drygt nio miljoner kronor genom att lura åt sig pengar vid hembesök.

I flera fall har äldre personer övertalats att låna ut pengar till de misstänkta som har anknytning till Bergs kommun.

I åtalet ingår 35 fall av grova bedrägerier där lika många personer har lånat eller lämnat ut pengar. Den 77-åriga mamman är medåtalad i 29 av bedrägerierna.

Mellan 37-åringen och åklagaren finns olika uppfattningar om vad pengarna använts till.

– Vi har sett att pengar använts till hans eget uppehälle och det har varit ett väldigt exklusivt uppehälle. I samband med resor har han mest rest utanför Sverige. Mycket pengar har också använts till spel, säger vice chefsåklagare Eva-Lena Rimér.

Undersökningar av 37-åringens telefon visar att han besökt olika platser och den typen av uppgifter ingår som en del av bevisningen.

Inga pengar finns kvar. Däremot har polisen beslagtagit många personliga saker och kläder hos 37-åringen som bedöms utgöra utbyte av brottslighet; däribland 17 parfymer.

Ett mönster som går igen i bedrägerierna är löften om snabb återbetalning och prat om att pengarna skulle användas för att rentvå honom från liknande brott han tidigare har dömts för.

37-åringen har också hänvisat till goda bankkontakter i London som kunde investera till bra ränta. På det här sättet sätt pratade han och mamman till sig den ena miljonen efter den andra.

Värst drabbad är en 62-årig kvinna utanför Umeå som lånat ut drygt 3,2 miljoner. En släkting i 80-årsåldern, i Bergs kommun, har förmåtts låna ut drygt 2,2 miljoner.

– Det som varit viktigt för mig att utreda är om pengarna möjligtvis gått till det som de misstänkta påstått. Men så är det absolut inte, säger vice chefsåklagare Eva-Lena Rimér.

Jan Åke Nyström är 37-åringens advokat: Någon kommentar med anledning av åtalet?

– För närvarande har jag inga kommentarer, de kommer att läggas fram i samband med rättegång. Han nekar till huvuddelen av misstankarna, säger advokat Jan-Åke Nyström.

Polisen har tittat närmare på 37-åringens konton. Det har skett insättningar på drygt 9, 4 miljoner kronor. Han har förbrukat 3 744 kronor om dagen under tiden han disponerat pengarna, enligt polisens sammanställning. Brottsanmälningarna går tillbaka till våren 2007.

Vilka ord vill du använda för att beskriva den här brottsligheten?

– Det är en grov brottslighet med systematiskt handlande av farlig art. Med det menas att det är planlagt, hänsynslöst och genomtänkt, säger åklagare Eva-Lena Rimér till LT.

Läs mer här:

Mor och som häktade för grova bedrägerier

Åklagaren: Pengar har gått till lyxliv

Bedrägerihäktad mamma släpps