Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre betalar dyra avgifter för att få maten på bordet

Östersund och Bräcke kommuner har dyraste matavgiften inom äldreomsorgen i hela länet. Totalt betalar de äldre 2 956 respektive 2 952 kronor per månad.

Maten kostar alltså dubbelt så mycket som Konsumentverket räknar med att en äldre personal köper mat för.

Det är tidningen PRO-pensionären som har granskat matavgifterna inom äldreomsorgen och undersökningen visar att det är stor skillnad mellan landets kommuner.

I vårt län är det Härjedalen som tar ut den lägsta matavgiften på 2 265 kronor per månad.

– Vi får inte ta ut mer än 1 500 kronor för livsmedelskostnaden för ensamstående, säger Katarina Nyberg-Finn (S) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun. Det gör vi inte heller, det är reglerat väldigt tydligt och klart.

– Sedan tillkommer tillagning och distribution, det som inte ingår i hemtjänstavgiften, alltså det vi kallar för omvårdnad. Tillagning av mat räknas inte till omvårdnad.

Hon säger att PRO-pensionären har gett en korrekt bild av hur det ser ut och att det är så det ser ut i de flesta kommunerna i landet med några få undantag.

Nu har Östersunds höjt matavgiften från år 2010 till 3 015 kronor per månad.

– Det är klart att maten kostar mer än 1 500 kronor per månad, för någon tillagar den också och det tar de allra flesta kommunerna ut en avgift för.

– Om vi inte skulle göra det, skulle det snabbt uträknat kosta kommunen 12 miljoner extra om året som vi måste hämta hem någon annanstans inom äldreomsorgen. Det skulle vara en stor omställning i så fall.

Men hon pekar på att PRO har en poäng med sin undersökning för de sämst ställda och hur man möter upp det. I Östersunds kommun räknas allt in i förbehållsbeloppet så de får en sänkt kostnad.

– Vi tar ut full avgift på mat och hyra, hyran kan man få bostadstillägg för, så lägsta avgiften att betala blir 3 300 kronor.

– Klart finns det de som inte klarar det också, men då måste de få annat stöd också.

En utredning som gjorts tidigare har konstaterat att det skulle kosta stat och kommuner någon miljard per år för att sänka matavgifterna till den nivå som normen ligger på, alltså 1 500 kronor per månad.

Katarina Nyberg-Finn kan inte låta bli att säga att om det blir en rödgrön regering efter valet så blir det minst 40 miljoner ytterligare till välfärd, då kanske pengarna kan satsas på just detta.

Men som det ser ut i dag tar Östersunds kommun drygt 1 500 kronor i månaden för att hjälpa en gammal människa att få mat på bordet. Härjedalens kommun nöjer sig med 765 kronor.

PRO-basen i Jämtland, Jöns-Bertil Eriksson, ska kräva en ordentlig redovisning av vad maten, distributionen och själva tillagningen kostar i Östersunds kommun.

– Vi måste få veta hur kommunen har räknat, säger han, kommunen får inte ta ut mer än vad det kostar att laga och servera maten. Kanske det blir billigare att laga maten på varje boende.