Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ålder och ort styr sill-ätarens val

Sill som sill. . . Njae, så enkelt är det inte när det gäller julsillsfavoriten. Valet hänger till en del på hur gammal du är och var du bor.

Annons

– Yngre vill helst ha krämiga såser, de gillar inte så kallade klara sillsorter. Stockholmare är inte speciellt förtjusta i löksill. Den är däremot favorit i södra Sverige, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood, som driver livsmedelskedjor.

Oavsett varianter så vi äter en hel del sill – eller strömming som fisken heter när den fångas norr om Kalmartrakten.

Den svenska kvoten är på drygt 110 000 ton. En del av det som fiskas upp går till industriella ändamål men mycket hamnar förstås på tallriken. Ser man det burkmässigt rör det sig totalt om cirka 18 miljoner burkar om året.

– Julen står för omkring 25 procent, säger Maria Alexandersson, produktchef för området sill hos Abba Seafood.

Krögaren Leif Mannerström i Göteborg är sillentusiast och har sina favoriter:

– Den inlagda sillen, riktig fetsill som man lägger in själv, med lite roliga kryddor. Sedan är jag barnsligt förtjust i skånsk kryddsill.

– Sill är en fantastisk råvara. Färsk sill är för mig en ädel fisk, en mycket vacker fisk, säger Leif Mannerström.

Mer läsning

Annons