Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ålder inget hinder för cykling i Åre kommun – specialbyggda cyklar har köpts in till äldrevården

Ålder eller minskande ork kommer inte vara ett hinder för Åre kommuns äldre. Nu har hemtjänsten börjat köpa in specialcyklar för att kunna ta med vårdtagarna inom äldrevården på tur.
Hallen är först ut och där har cyklandet redan börjat.

"Cykling utan ålder" är ett stort ideellt projekt i vårt cykelvänliga grannland Danmark där volontärer tar med äldre i specialbyggda cyklar där två passagerare kan sitta frampå i en sits. Fredrik Lenell, enhetschef inom äldrevården i östra delen av Åre kommun cyklar själv en del och lade därför märke till projektet för en tid sedan. Han tänkte att det nog skulle passa bra inom äldrevården här.

Fredrik Lenell började efterforska förutsättningarna samt sökte pengar för inköp via socialnämnden. I våras blev det klart att 240 000 kronor viks för inköp av fem eller sex cyklar.

– De här cyklarna är specialbyggda för att passa terrängen här och har elmotor för att det inte ska bli så tungt för den som trampar, berättar Fredrik Lenell.

En cykel kommer att finnas i Duved, en i Kall, en i Mörsil och en i Hallen. I Järpen kan det bli två cyklar om pengarna räcker. Hallens cykel har redan leverats och har börjat användas av de boende. De andra cyklarna är på ingång inom kort.

– Vi har många äldre som har varit väldigt aktiva hela sina liv. Det känns därför bra att kunna erbjuda dem möjligheten att komma ut så här, säger Fredrik Lenell, som på sikt hoppas att cykelturerna även kan bli en insats som biståndshandläggaren kan besluta om för vårdtagarna.

Visserligen kan de äldre redan i dag få komma ut på promenader med rullator eller rullstol, men främst det senare kan bli lite tungt för den som skjuter på och turerna blir kortare i avstånd.

LT fick häromdagen hänga med på en cykeltur när Elisabeth Albertsson vid hemtjänsten tog med 79-årige Torsten Lilja på en färd upp och ner genom Hallens sluttningar.

– Det blir ju friskvård för oss också, säger Elisabeth glatt och trampar iväg längs 321:an genom byn med Torsten i sitsen i kärran frampå cykeln.

Cykelmodellen, som har modifierats för jämtländska och mer kuperade förhållanden, har plats för en person i stället för två och har ett rejält vindskydd framför sitsen.

Elisabeth och Torsten tar backen ner mot bryggan vid Storsjön, cyklar en bit längs sjön och vänder därefter upp mot 321:an igen i en kraftig uppförsbacke.

– Nu är det tur att man får lite hjälp av elmotorn, säger Elisabeth när Torsten skämtsamt tycker att det börjar gå lite långsamt uppför.

Turen går vidare upp genom byn där det bjuds på fina vyer över Storsjöbygden. Då passar Torsten på att dirigera in Elisabeth till vägkanten för ett stopp. Han sträcker sig efter en påse han har med sig i cykelkärran och tar fram dricka och choklad och bjuder på fika innan färden går tillbaka ner genom byn.

I Danmark och de svenska kommuner där satsningen "Cykling utan ålder" pågår är det volontärer som sköter själva trampandet så att de äldre kommer ut på tur. I Åre kommun kommer personalen ta sig ut i den mån de hinner berättar Fredrik Lenell, men han är inte främmande för att det går att hitta volontärer även här.

– Även anhöriga får låna dem. Vi har köpt in dem och ju mer de används desto bättre, säger han.