Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albert Söderberg

/

Trusta, Vår älskade pappa, Albert Söderberg, har slutat sina dagar.

Annons

Han föddes som nummer två i en syskonskara på fyra i Änge, Offerdal. Denna trakt har alltid legat honom varmt om hjärtat. Redan som ung kom Albert till gården i Trusta på Rödön när familjen flyttade dit. Gården övertog han vid 25 års ålder och den blev hans livsprojekt. Han var främst mjölkbonde, men ägnade sig även åt skogsbruk och potatisodling. År 1961 belönades han med LRF:s utmärkelse ”Årets bäste bonde”.

En viktig anledning till utmärkelsen var hans stora intresse för ny teknik och nyfikenhet för utveckling.

Förutom arbetet på gården ägnade sig Albert även åt andra intressen. Han sysslade med idrott, främst orientering och skidåkning. Musiken var ett annat stort intresse. Albert spelade fiol i Krokoms orkesterförening från tidigt fyrtiotal till långt in på nittiotalet. Han sjöng också i Rödöns kyrkokör under många år.  

Albert var aktiv politiskt och arbetade för att utveckla landsbygden. Han var förtroendevald i Krokoms kommun, ledamot av fullmäktige och kommunstyrelsen och var även nämndeman under många år. Jämtlands mejeriförening och LRF var han också verksam i under lång tid. Dessutom var han kyrkvärd i Rödöns kyrka.

Men det var gården och familjen som han alltid satte i främsta rummet. Albert gifte sig med Kristina Persson, Geja, från Tullus 1952 och de fick med tiden en stor familj. Vi är fem syskon som är lyckliga över att ha fått växa upp i Trusta. Barnbarnen som så småningom blev 14 stycken kallade honom Moje.

På senare år fick Albert möjlighet att ägna sig åt sitt stora hästintresse. Till sin 70-årsdag fick han en åring, Finalist, som han körde in och tränade så framgångsrikt att den verkligen kom att leva upp till sitt namn. Han tävlade på många olika travbanor i Norrland och vid ett par tillfällen på Jägersro. Dessa resor var ett stort glädjeämne för Albert under mer än tio års tid.

Albert fick somna in i hemmet i kretsen av sin familj och sörjs närmast av makan Geja och oss barn med familjer.

Mer läsning

Annons