Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Albanien skrällde – 0–0 mot Portugal

Annons


Arian Beqaj.

Det är spelaren svensk fotboll älskar just nu.

Den albanske målvaktens jättematch räddade 0–0 borta mot Portugal i VM-kvalet.

Efter 0–0-mötet på Råsunda i lördags varnade svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck för att både Ungern och Albanien kan ställa till det för Portugal och Danmark i VM-kvalgrupp 1.

Han fick rätt direkt.

Och en hjälp han knappt vågat hoppas på.

Krysset i Braga var inget annat än en seger för Sverige i jakten om gruppsegern.

Trots att Admir Teli fick sin andra varning redan efter 42 minuter – det röda kortet kom sedan han tryckt armen väl hårt i ansiktet på Cristiano Ronaldo – lyckades inte portugiserna knacka hål på den albanska defensiven.
Pressad ledare

Närmast var Hugo Almeida, två gånger om och båda gångerna med nickar i andra halvlek. Den första knep Arian Beqaj med nöd och näppe, den andra riktade Markus Rosenbergs klubbkompis i Werder Bremen i stolpen.

Portugisiske förbundskaptenen Carlos Quieroz har en del att jobba med efter tre raka matcher utan seger, varav två hemma. Ju längre matchen led desto mer pressad såg han ut och frustrationen spred sig ut på planen.

Portugal skapade inte mycket i lördags – och alldeles för lite hemma mot ett decimerat Albanien. Ronaldo, av någon märklig anledning vald till främste portugis på Råsunda, är fortfarande en bra bit från formen efter sin fotledsoperation. En lurigt skruvad frispark – mycket mer skapade inte stjärnan.

Quieroz, väl medveten om de negativa konsekvenserna av ännu ett misslyckande på hemmaplan, kastade in både Quaresma och Nuno Gomes i ett desperat försök att få in segermålet.
Sverige näst sist

Men Beqaj stod i vägen för allt, på alla möjliga sätt. Den svettigaste paraden kom med fyra minuter kvar. Beqaj slängde ut ett ben och stoppade Nani som bara hade att placera segermålet.

Portugal passerade visserligen Sverige tabellen tack vare bättre målskillnad, men har å andra sidan en match mer spelad. Även Ungern klev förbi. Efter segern mot Albanien i lördags stod ett bortamöte mot Malta på tur på onsdagskvällen. Ett nickmål av Sandor Torghelle i den 23:e minuten räckte till seger.

Ungern gick därmed upp på sju poäng, samma antal som Danmark som liksom Sverige var spelledigt. Sverige, med en match mindre spelad än Ungern, ligger på fem poäng – med bara Malta bakom sig.

Mer läsning

Annons