Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alarmerande motstånd mot muslimer

Flera studier visar att muslimska immigranter i Västeuropa möter mer fördomar och diskriminering än andra immigranter. Men hur drabbas aktivt troende muslimer och deras församlingar av de anti-islamiska tendenserna?

Resultaten från den första statistiskt representativa studien av muslimska lokalförsamlingar i Sverige visar att ungefär hälften av de undersökta muslimska församlingarna (54 av 105) har upplevt någon form av lokalt motstånd mot sina verksamheter. Ett alarmerande fynd är att församlingar inte bara utsatts för olika legala former för motstånd (som negativa insändare i lokalpressen) utan också att en fjärdedel av dem utsatts för motstånd som tagit kriminella former (som vandalisering eller olaga hot).

En viktig fråga handlar om huruvida det är möjligt att koppla samman motstånd med specifika händelser? Sammanfattningsvis har motstånd uppkommit i två olika situationer.

För det första handlar det om internationella händelser (till exempel 11 septemberattackerna eller bombdåden i London och Madrid), det vill säga händelser och skeenden som ligger utanför Sverige och bortom svenska muslimers kontroll. För det andra har motstånd uppkommit i situationer då en församling startats eller en ny moské eller bönelokal planerats eller invigts. Förändringar av det senare slaget har det gemensamt att de gör islam synlig i lokalsamhället och att islams motståndare får tillgång till en tydlig måltavla.

En majoritet av församlingarna upplever dock att de, i huvudsak, möter respekt och förståelse i lokalsamhället och deras erfarenheter av samverkan med andra ideella organisationer och politiska partier är väsentligen positiv.

Det är framför allt i små kommuner, med många utrikes födda, som församlingarna upplevt motstånd. Men motstånd utesluter inte stöd och just på de orter där motståndet varit som störst har stödet, paradoxalt nog, varit mest omfattande. En rimlig slutsats är att motstånd verkar ha en mobiliserande effekt på dem som är beredda att verka för muslimers frihet att få utöva sin religion.

Främlingsfientlighet och anti-islamiska fördomar har mindre omfattning i Sverige än i andra länder i Västeuropa och vi har därmed bättre förutsättningar att motverka fördomar mot islam och diskriminering av muslimer. Utmaningen är trots det betydande och att arbetet måste stärkas visar inte minst de alarmerande uppgifterna om omfattande kriminella handlingar riktade mot aktiva muslimer och muslimska församlingslokaler.

Arne Gerdner

Professor i socialt arbete, Mittuniversitetet

Klas Borell

Professor i sociologi, Mittuniversitetet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel