Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alarmerande

Socialdemokraterna noteras för skrämmande låga opinionssiffror i Demoskops mätning som redovisades på fredagen, 29,9 procent.

De som minns valet 2006 kommer ihåg rubrikerna då, S fick 35 procent och det talades om ett katastrofval.

I Demoskops junimätning har högeralliansen egen majoritet och Moderaterna får lätt overkliga 34,5 procent. Nej, en mätning är förvisso ingen mätning, men även om vi väger samman resultaten från de stora opinionsinstituten (svt.se/val) finns det skäl att känna oro: siffrorna visar dött lopp mellan blocken och Socialdemokraterna når knappt 32 procent.

Vad är det som ligger bakom Socialdemokraternas kräftgång? Klart är att partiet tappat sin tidigare dominerande roll i debatten. Medan Göran Persson ägde scenen själv ska Mona Sahlin dela den med tre andra – i oppositionsställning dessutom. Bilden av Socialdemokraterna som det statsbärande partiet är märkbart försvagad. Fast själv tycker jag att detta är en ganska krystad förklaring.

Det är också tanken att det numera bara är blocken som räknas. Visst, på valdagen är det summan av delarna som avgör. Men det är inte så enkelt att om Socialdemokraterna tappar så ökar Miljöpartiet. Partisympatierna är inget nollsummespel inom blocken, väljarna är mer lättrörliga än någonsin.

Nej, det går inte att komma runt det faktum att Socialdemokraterna har ett väljarproblem, ett problem som måste kopplas till partiets oförmåga att trovärdigt kommunicera sin politik. Det kan svårligen hävdas att politikens inriktning har genomgått någon större revolution sedan Mona Sahlin tog över ordförandeklubban. Tvärtom är det lätt att se den röda tråd som löper från Carlsson via Persson till Sahlin.

Sista månaderna innan valet måste Socialdemokraterna lyfta sig flera pinnsteg. Trycket ökar på Mona Sahlin.

Trycket på Mona Sahlin ökar.