Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åland i våra hjärtan

Annons
Från sin på en hög klippa i Grisslehamn belägna Ateljé kunde Albert Engström spana ut över Ålands hav och vid klart väder urskilja några av Ålands 6.554 öar. Samma sak gör jag en vacker höstdag när jag besöker den säregna ateljén. Spanar bort över vattnet på den gamla postleden mot Finland. Tycker mig se några spridda öar i det fjärran blå.
Författaren Erik Eriksson, som bor i Grisslehamn, har i flera av sina utmärkta romaner skrivit om människorna här vid Ålands hav.
Nu är det lugnt hav, hög och klar luft, begynnande höstfärger i naturen, bara några få flyttfåglar kvar.
Med Eckerölinjens snabba och bekväma färja tar det bara ett par timmars lunchsittning innan man kör i land i detta myllrande örike som kallas Åland.
Nu radar bölena upp sig. Jag som vanligtvis bor i ett jämtländskt Norrböle blir nästan yr i mössan av alla bölen som jag passerar: Det är Drygböle, Djäkenböle, Pålsböle, Karrböle, Pettböle, Lavsböle, Domarböle, Svensböle, Markusböle, Åttböle, Höckeböle - det tar aldrig slut.
Skördefest på Åland och 30 000 hungriga och törstiga finsmakare är på väg mellan ett 40-tal gårdar och producenter av mat och dryck i bölen och samhällen som faktiskt heter något annat.
Mariehamn till exempel, den åländska huvudstaden, där konst och förnämligt hantverk varvas med rökt fisk, grillat kött och äppelviner.
Åland måste vara äppelträdens förlovade land. Kilometerlånga trädgårdar med dignande fruktträd. Och nu är det skördetid.
På Tjudö Vingård har man 14 000 äppelträd och här produceras Ålvados. Ja, det är Ålands svar på Calvados i konstfärdigt blåsta glasflaskor från Italien.
- 14 000 äppelträd är inte så mycket, säger värdinnan blygsamt. Grannen har 50 000!
Jag är även i normala fall en äppeloman, som tagit fasta på det goda rådet: "An Apple a day, keeps the doctor away". Men här får jag så jag storknar. Godaste åländska äpplet heter i alla fall Jaspis.
Är man i Finland eller i Sverige när man kör omkring på Åland?
Det är nog en fråga som många har ställt sig.
Man talar och får svar på svenska, tittar på svenska TV-kanaler, känner den påtagliga närheten till Sverige.
Ändå känns det lite Finland, man betalar med euro och äter finsk pirog.
I tidningen Nya Åland läser jag:
"Ålänningarna väljer Sverige kulturellt, språkligt och socialt, men behåller den ekonomiska basen i Finland".
I upprepade folkomröstningar valde ålänningarna i början av 1900-talet att tillhöra Sverige, men det kompromissförslag med Finland som drevs igenom i dåvarande Nationernas Förbund och som innebär en långtgående självstyrelse under Finland, men med lagstadgad svenskspråkighet, har stått sig genom världskrig och kalla krig och gäller än idag.
Alla verkar idag nöjda med kompromissen.
Åland har en plats i våra hjärtan. Åland är både lite svenskt och lite finskt, men framför allt är det så åländskt trivsamt. Z

Mer läsning

Annons