Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akutens reception flyttas ut till ett tält: ”För att minska smittspridningen”

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Akuten kommer att ta emot besökande till mottagningen utanför entrén enligt ett beslut idag. Receptionen flyttar ut till ett stort tält där en första sortering av de patienter som ska in på akuten kommer att göras.
– Ingen patient kommer att kunna komma in på akuten utan att ha passerat receptionen i tältet, säger enhetschef Christine Jonsson.

Christine Jonsson meddelade strax innan klockan 16 på fredagen att tältet som skulle börja användas på måndag, nu öppnar under eftermiddagen i stället enligt beslut taget under dagen.

- Vi håller på att fixa med det sista nu, med nya rutiner och att sätta upp en dator i tältet och sånt. Vi kan inte säga en exakt tid just nu, men under eftermiddagen eller kvällen kommer vi att börja ta emot patienterna i tältet, säger Christine Jonsson.

Syftet är att minska smittspridningen av coronaviruset utifrån symtom. Tältet kommer att fungera som reception från klockan 09 till klockan 22, därefter är akutmottagningen låst, vilket den även är annars. Ingen provtagning kommer att ske i tältet.

Patienter som kommer med ambulans berörs inte av detta, det gäller de gående patienterna som kommer till fots.

- Det blir precis samma inskrivning som det är i vanliga fall inne i receptionen, den enda skillnaden är att vi ställer kontrollfrågorna utanför byggnaden så man inte kommer in ett steg för långt så att säga, säger Christine Jonsson.

- Vi kommer att införa ett generellt besöksförbud för närstående tills vidare, och vid särskilda skäl tar vi enskilda beslut. Vi begränsar besök så gott det går.

Var kommer de med misstänkt coronavirus att hänvisas?

- Det beror på omständigheterna. Man får göra en individuell bedömning av läget för varje patient.

Vad säger personalen om att flytta ut receptionen?

- Alla är medvetna om att vi måste agera snabbt, för att minska smittspridningen och göra den så långsam som möjligt. Det kommer nog att ske fler förändringar, det gör det hela tiden.

Maria Stenquist, pressansvarig för regional utveckling:

- Tanken med tältet för att undvika att alla går rakt in på akuten utifall de har något symtom på coronavirus.

Vilka kanaler har ni använt för att förmedla information om det här tältet? Och var håller man sig bäst uppdaterad om läget?

- Vi har ju informerat om detta via vår sida på Facebook, och det är nog det snabbaste sättet att hålla sig uppdaterad, säger Maria Stenquist.