Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut platsbrist på häkten

Situationen på landets fängelser och häkten är mycket ansträngd just nu. Det finns helt enkelt för få platser för att ta emot alla dömda brottslingar.

– Platssituationen är mycket ansträngd just nu och vi ser dessvärre ingen ljusning den närmsta tiden, säger Martin Gillå, chef för Kriminalvårdens placeringsenhet, i ett pressmeddelande.

Bristen på platser gäller såväl fängelseanstalter som häkten.

– Vi är också inne i en period då många frifotsdömda väljer att inställa sig och de som inte inställt sig i rätt tid blir införpassade av polis, säger Martin Gillå.

Platsbristen leder enligt Kriminalvården till att dömda tvingas sitta kvar i häktet i väntan på att en ledig plats ska dyka upp på den anstalt dit de ska flyttas. I dag väntar cirka 280 dömda fångar i häkten på en anstaltsplacering.

Till exempel är häktessituationen i Norrland just nu väldigt ansträngd.

– Läget är förtvivlat. Vi har fler intagna än platser och häktade som väntar på att få komma in, säger Svante Lundqvist, regionchef i region Nord, i ett pressmeddelande från Kriminalvården.