Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktiveraren fixar skivan

Alla tillbehör fanns på borden och festen fick extra krydda av musik och hembakad hallonkaka till efterrätt. Det är surströmmingsfest på Björkbacka servicehus.

60 personer, boende, anhöriga och personalen samlades på måndagskvällen för en rejäl surströmmingsmiddag i aktivitetslokalen på servicehuset Björkbacka, som drivs av Carema care.

Det mumsades på surströmming med hårt och mjukt tunnbröd, lök, tomater, potatis och gräddfil till dragspelsmusik och sång av Bengt Bergslid.

Elisabeth Cederberg var där och åt med sin mamma Märta Strömquist, som ganska nyligen har flyttat in på boendet.

– Det är jätteroligt att anhöriga får vara med också. Jag är visserligen här ganska ofta ändå men det är kul att det anordnas saker, säger Elisabeth Cederberg.

I drygt två år har Birgitta Östlund arbetat som aktiverare på boendet och surströmmingsfesten är det hon som ligger bakom.

– Jag började arbetsträna här efter att jag varit långtidssjukskriven. Sedan blev jag anställd som aktiverare på halvtid och så jobbar jag 25 procent på frukosten, säger Birgitta Östlund.

Hon ser till att ordna det lilla extra för de 40 som bor där. Flera gånger i veckan bakar hon fikabröd.

– Jag ser till att göra våfflor när det är våffeldagen, semlor till fettisdagen. Jag försöker också uppmärksamma de jämtländska traditionerna när det är midsommar, jul och påsk, säger Birgitta Östlund.

Musik är också ett vanligt inslag när hon ordnar aktiviteter på boendet. Just den här kvällen är Bengt Bergslid där och bjuder på en blandad kompott med sitt dragspel. Surströmmingspolkan, skriven av Tore Skogman, var given. Teddybjörnen Fredriksson fick också vara med på ett hörn.

– Studieförbundet vuxenskolan är med och stöttar när det gäller underhållningen, säger Birgitta Östlund.

Men det behöver inte vara sådana här välanordnade aktiviteter för att Birgitta Östlund ska kunna göra sitt arbete, individuella aktiviteter är också viktigt menar hon.

– I bland sitter jag med några och spelar spel, spelar kort eller läser en tidning. Det beror på vad de vill göra, säger hon.

– Det är roligt. Jag får feedback från anhöriga och personal och det är kul att vi kan göra något extra här tycker jag, säger Birgitta Östlund.

När strömmingarna var ätna bjöds det på hallonkaka med vispad grädde och kaffe.