Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktier i Rabbalshede inget för DI

På onsdag börjar handeln med bolaget Rabbalshedes aktier på Alternativa aktiemarknaden.
Men Annelie Östlund, ekonomijournalist på Dagens Industri, rekommenderar inte ett köp.

Rabbalshede är företaget bakom planerna på drygt 100 vindkraftverk i Åndberg utanför Lillhärdal. Sedan tidigare har bolaget 38 vindkraftverk i drift i Västra Götaland, och 33 är under uppbyggnad.

Från och med onsdag kan privatpersoner börja handla aktier i Rabbalshede på Alternativa aktiemarknaden, en svensk börs för företag som inte är noterade på Stockholmsbörsen.

Men Annelie Östlund, som i måndags publicerade en lång artikel om Rabbalshede Kraft AB i affärstidningen Dagens Industri, skulle inte rekommendera ett köp.

– Bolaget har problem med lönsamheten och var tvungen att förlänga avskrivningstiden för vindkraftverken med fem år för att inte göra en förlust på 10 miljoner. Nu blev det en i princip obefintlig vinst på drygt 100000 för 2013. 2012 var förlusten drygt 30 miljoner, säger hon.

Annelie Östlund är också mycket kritisk mot att det är svårt att få reda på någonting om majoritetsägaren av Rabbalshede Kraft AB, ett bolaget baserat i Luxemburg som heter Manor Investment.

Det bildades 2010 av bolaget Odessa Securites som är registrerat i skatteparadiset Panama.

"Den ogenomträngliga ägarkonstruktionen med det Panamaregistrerade bolaget garanterar att personerna bakom Manor förblir dolda", skriver Annelie Östlund i sin text i Dagens industri.

– Den som har över 50 procent av aktierna kontrollerar bolaget och bestämmer vad som ska hända. Bara det faktum att majoritetsägaren vill vara dold väcker misstankar. Vilka är de egentligen och vad vill de?, säger hon.

Thomas Linnard, vd för Rabbalshede Kraft AB, har full förtroende för majoritetsägaren Manor Investment.

– Det är inte speciellt ovanligt att allmänheten inte vet vilka som står bakom en fond som investerar i ett företag, säger han.

Men tror du inte att det är viktigt för personer som funderar på att köpa aktier i Rabbalshede, att de får veta mer om majoritetsägaren? Till exempel vilken finansiell styrka denne har?

– Rabbalshede kraft har god kunskap om Manor. När de gick in så såg vi möjligheten att få in en långsiktig och kapitalstark ägare. Vi har god kunskap om Manor och två nordiska banker har haft insyn i Manor och vem som står bakom företaget. Men vi kan inte kommentera enskilda aktieägare. Vill ni ställa frågor till aktieägarna ber jag er kontakta dem direkt.

Då får man lita på er kunskap helt enkelt?

– Ja, säger Thomas Linnard

Men det räcker inte för Annelie Östlund på Dagens Industri.

– Investeringarna som Rabbalshede planerar i Lillhärdal är i mångmiljardklassen och vi vet inte vilken ekonomisk styrka majoritetsägaren har. Då blir frågan hur realistiska Rabbalshedes planer egentligen är? säger hon.