Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Akta er för vinstdrivande skolor"

"Ni måste vara mycket försiktiga med att tillåta vinstdrivande skolor. Det svenska skolsystemet har utvecklats till rena Vilda Västern." Orden kommer från S-ledaren Stefan Löfven i en intervju med en engelsk facktidning för lärare.

Konkursen i skolkoncernen JB Education har gjort det svenska friskolesystemet till ett varnande exempel utomlands. Ingen annanstans i världen tillåter man anonyma investerare att köpa upp kommunala skolor och skeppa över vinsterna till skatteparadis. Bara i Sverige.

Inte ens det konservativa Torypartiet i England vågar föreslå något liknande, av rädsla att skrämma bort väljare. I vintras blev det stort rabalder när tidningen The Independent avslöjade ett hemligt PM från engelske utbildningsministern Michael Gove om hans planer på ett friskolesystem.

I Sverige är nu tilltron till systemet så klent att Socialdemokraternas partiledare varnar andra länder för att införa något liknande.

"Se vad som hände här. Det har utvecklats till något som inte går att kontrollera", säger han.

Sex av tio svenskar är emot vinster i välfärden, enligt en ny Sifo-undersökning. Varför tar inte Socialdemokraterna chansen att lägga in en straff i öppet mål genom att föreslå förbud mot vinstdrivande skolor? "Det går inte", säger Stefan Löfven. "Utvecklingen har gått för långt".

Men det går. Danmark, Finland, Norge, USA och mängder av andra länder har non-profitsystem med privatägda skolor som inte drivs i vinstsyfte. Visst, det kan ta tid och det kan uppstå kryphål i systemet, men de går att täppa igen efterhand.

Det går att införa non-profit i Sverige också. Det handlar bara om mod.