Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagarna går på knäna

Omfattande ärenden, barnledigheter och semestertid har gjort att Åklagarkammaren i Östersund halkat efter. Idealet är att ha åtta åklagare, just nu består styrkan av chefsåklagare Katarina Eriksson och två aspiranter.

Så kommer det att vara en bit in på den här månaden.

– Men det kommer att lösa sig till hösten och när semestertiden är över men vi får se till att inte få för stora ärendebalanser, säger Katarina Eriksson.

Bland annat har den omfattande kopplerihärvan tagit mycket resurser. Den är ju också överklagad, som LT skrev i gårdagens tidning, så arbetet med den är inte slut ännu.

Även knarkhärvan som LT skrivit om i omgångar har dragit en hel del resurser då det handlat om många inblandade, flera rättegångsdagar och dessutom rättegångar i omgångar. Den senaste domen föll i tisdags.

En orsak som på sikt också gjort att det finns färre åklagare i Östersund är att flera av dem som tidigare jobbade där har gått över till den enhet som har hand om miljö- och arbetsmiljömål i de fyra Norrlandslänen samt Gävleborgs län. Senast, i april i år, var det åklagare Åse Schoultz, som gick över till enheten där sammanlagt tre åklagare arbetar.

Men ett sätt att fylla i glappen är möjligheten att åklagare från andra orter hjälper andra.

– Vi har bland annat skickat någon härifrån till andra ställen tidigare. Men det beror helt på hur villiga de som finns är på att tillfälligt bo här. Vi har testat med en åklagarpool tidigare men det fungerade inte så bra, säger Katarina Eriksson.

Det är också möjligt att ärenden där det finns färdiga förundersökningsprotokoll kan skickas till åklagare på en annan kammare för beslut i åtalsfrågan. Det är en lösning som Östersundkammaren försöker använda sig av nu.