Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på fem års fängelse

I dag hölls slutpläderingarna i tingsrättsförhandlingen om det uppmärksammade dödsfallet på Östersunds camping våren 2007. Åklagaren yrkade på fem års fängelse, medan man från försvarets sida kräver att den åtalade norrmannen ska gå fri.

Rättegången har pågått i en vecka och under slutpläderingarna var det stundtals känsligt i rätten. Mamman till den avlidna kvinnan var märkbart tagen och grät vid flera tillfällen. När det var dags för försvarets slutplädering lämnade mamman och styvpappan rättssalen.

– Vi behöver inte höra det här, sa styvpappan.

Den åtalade var däremot lugn och samlad hela dagen.

Under förmiddagen redogjorde åklagaren Stig Andersson sin syn på händelsen i campingstugan. Han anser att han har bevis som håller för att fälla den 48-årige norrmannen för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han framhåller att det finns ett mönster i mannens tillvägagångssätt, där han pressar kvinnan att inta mediciner för att kunna utföra sina handlingar.

– Hon dog av kombinationsförgiftning och hon var skuren i underlivet, säger Stig Andersson.

Andersson medger dock en bristfällig teknisk undersökning, brottsplatsen blev inte avspärrad och den tekniska undersökningen företogs efter att stugan städats.

På eftermiddagen var det sedan dags för den i Norge kände advokaten John Christian Elden att hålla sin slutplädering. Elden anser inte att bevisen håller. Han pekar på att obduktionen visar att kvinnan dog av hjärtstillestånd, vilket normalt sett sällan föregås av förgiftning.

– Enligt överläkaren är det andningen som upphör om en person blir förgiftad. Hjärtstillestånd kan det finnas hundratals olika orsaker till, säger han.

John Christian Eldens övergripande inställning till åtalet är att det inte går att ställa bortom allt rimligt tvivel. Han kräver att tingsrätten ska vara helt säker på att det är förgiftning som är dödsorsaken, eftersom det inte finns något annat än förgiftningen som kan belasta 48-åringen.

– Det är mycket som är konstigt i det här, men inget som är fel, säger John Christian Elden.