Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: Pengar har gått till lyxliv

Även pappan till den 37-åring som misstänks för omfattande miljonbedrägerier i är misstänkt i utredningen.

Det framkom på måndagen när mamman omhäktades.

Advokat Linda Arnqvist yrkade på att mamman omedelbart skulle bli försatt på fri fot.

– Inställningen är alltjämt att hon förnekar brott, hävdade advokaten i samband med häktningsförhandlingen.

Inställningen är att det inte finns något uppsåt med i bilden från mammans sida och att det inte är proportionerligt att hålla henne kvar i cellen ytterligare tid.

Vice chefsåklagare Eva-Lena Rimér gick emot den uppfattningen och tingsrätten beslutade att mamman ska vara fortsatt häktad med restriktioner.

– Hon är alltjämt misstänkt för grovt bedrägeri vid 44 tillfällen och det finns risk att hon kan undanröja bevis samt försvåra utredningen, konstaterade häktningsdomaren i samband med beslutet.

Åklagare Eva-Lena Rimér ser en risk med att kvinnan, om hon släpps, kan påverka personer som förmåtts att låna ut pengar.

Tillvägagångssättet bakom de 8 miljoner kronor, som kvinnan och hennes son bedöms ha kommit över via lån från andra personer, har lett till att även pappan är misstänkt i bedrägeriutredningen.

– Om han kommer att vara fortsatt misstänkt senare kan jag inte uttala mig om nu. Att mamman och sonen kommer att åtalas är jag tämligen säker på, säger åklagare Eva-Lena Rimér.

Hon konstaterar vidare att transaktioner som polisen går igenom i utredningen visar att den 37-årige sonen använt stora belopp till att leva lyxliv.

Kan du säga något om vad det är för lyxliv han ägnat sig åt?

– Han har rest och bott på hotell i stor omfattning, i Sverige också. Det har varit dyrt, säger Eva-Lena Rimér.

Några av de som lurats att låna ut pengar med löfte om snabb återbetalning har gjort sig av med tillgångar själva, för att få loss pengarna. Enligt Eva-Lena Rimér inriktas en del av utredningen på avverkningar och vilka summor som överförts i samband med det.

I några fall har drabbade personer först lånat själva och är på grund av det skuldsatta.

Enligt vad som hittills framkommit är mamman den som lånat och sonen den som satt sprätt på det mesta av pengarna.

Några har fått besök flera gånger under tiden lånekarusellen snurrat på.

"Du kan inte få igen de där 5 000 kronorna om jag inte får låna 10 000 kronor till", är en typ av argument som använts.

– Av de som lånat ut pengar är två kvinnor hårdast drabbade, säger åklagare Eva-Lena Rimér.

De misstänkta bedrägerierna går tillbaka till 2007, vilket sammanfaller med tiden för när den nu 37-årige sonen hade avtjänat ett fängelsestraff för tidigare bedrägerier på miljonnivå.

Enligt åklagaren har det inte kommit in några pengar att tala om som skulle kunna användas för att betala tillbaka de "lån" som nu är aktuella. Vissa uppgifter i utredningen talar för att också mamman kan ha lurats in lånekarusellen - av sonen.

– Men man kan inte fortsätta att låna summor när ekonomin ser ut som den gör. Det har till och med utlovats mycket mer i återbetalning till vissa personer, enligt Eva-Lena Rimér.