Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren om misstänkte nätpedofilen: "Mycket grova övergrepp"

I flera års tid tvingade den 28-årige Husbymannen minderåriga flickor att utföra grova sexuella handlingar inför webb-kamera.

Flera av flickorna bor i länet.

Det uppger åklagare Emelie Kärrfält som nu väckt ett rekordstort åtal mot mannen.
– Rättegången börjar 16 oktober och beräknas pågå i sex månader, säger hon till LT.

– Han är otroligt rå. Han är otroligt hänsynslös.

Så beskriver Björn Sellström vid Rikskriminalpolisen den 28-årige man från Stockholmsförorten Husby som på onsdagen åtalades för brott mot 68 personer i åldrarna 11–20. De flesta åtalspunkterna gäller sexualbrott mot flickor på nätet. Offren är spridda över hela landet och några är från länet.

Flera av flickorna har mått så dåligt att de övervägt att ta sina liv.

Mannen, en på ytan välanpassad, högutbildad person som jobbar med IT, utvecklade effektiva strategier för att begå sina brott.

En strategi var att genom falsk identitet och smicker få en första avklädd bild. En annan var att först kartlägga barnens familjer samt ta reda på skolscheman och fritidsaktiviteter.

När 28-åringen fått en första bild hamnade flickorna i en utpressningsliknande situation.

– I vissa fall har flickorna gjort vad som helst för att mamma och pappa inte ska veta vad de har gjort, säger åklagaren Emelie Källfelt.

Att övergreppen skedde via nätet innebar att brotten ibland kunde ske i flickornas rum medan deras familjer var hemma.

28-åringens mål med alla kontakter med flickorna var att få dem att utföra en form av sexuella handlingar på sig själva som var så grova att de i vissa fall ledde till skador, enligt Källfelt.

– Vi kallar det virtuella våldtäkter.

Men i lagbokens mening rör det sig inte om våldtäkt eftersom de var flickorna själva som utförde handlingarna. I stället så rubriceras de flesta åtalspunkterna som grovt sexuellt övergrepp av barn.

Vad kommer ni att yrka på för straff?

– Maxstraffet är åtta år. Vad vi kommer yrka på kan vi inte säga än då rättegången inte ens har börjat, säger Källfelt till Länstidningen.

Hon uppger att den misstänkte har gått till väga på ett mycket utstuderat sätt.

– Han har aldrig visat sig i bild eller talat med flickorna. Det är ingen av dem som sett eller hört hans röst, säger Källfelt.

Vad tycker du sticker ut i det här fallet?

– Det är två saker. Dels omfattningen. Sedan är det också de grova övergrepp som han tvingat flickorna till. Det är att jämställa med våldtäkt anser vi.

Den åtalade 28-åringen hävdar att han är oskyldig och att hans dator fjärrstyrts.