Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkessons spelvanor kan avgöra valet

Under fredagen kom skandalen som många politiska bedömare väntat på. ”Gamechangern”, vändpunkten som kan avgöra valresultatet. Eller inte.

Annons

Ekot avslöjade att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson spelat bort en halv miljon kronor på nätcasinon under året. Det finns flera detaljer som gör saken större än en privatsak för Åkesson och hans fru. En är att spelandet har riskabla drag av spelmissbruk över sig. Han ”jagar förluster” genom att sätta in mer pengar och höja insatserna när det går dåligt, till exempel. Ett tecken på att han inte har kontroll. Alldeles oavsett de moraliska aspekterna så är det olämpligt med en politiker som kan bli utsatt för utpressning. (Minns Geijeraffären)

En annan sak som gör avslöjandet problematiskt för Åkesson är de summor det handlar om. Nyligen spelade han bort 50 000 kronor på bara några timmar. Det är ett par månadslöner för de vanliga löntagare som Åkesson gärna vill representera. Det ger honom allvarliga trovärdighetsproblem.

Men följderna är svår att bedöma. Det är inte säkert att det blir samma starka reaktioner som det blev efter Janne Josefssons valstugereportage om moderata rasister 2002. Inte heller samma moralpanik som följde på Mona Sahlins Toblerone-affär. Tiderna är annorlunda nu. Den snabba ”pudel” Åkesson gjorde kan ha minskat skadan. Att han snabbt ringde upp och förklarade att Ekots frågor blivit en ”väckarklocka” för honom kan ge honom sympatier. Minns Gudrun Schymans offentliga erkännande av sitt alkoholmissbruk.

Men sympati är inte nödvändigtvis detsamma som förtroende. Hans auktoritet som politiker har rimligtvis blivit mindre hos den breda massan. Det är inte säkert att det påverkar hans kärnväljare, som varit partiet troget genom en lång rad av skandaler. SD lever högt på sitt utanförskap. Bland dem som röstar på SD för att de själva känner sig utanför i samhället kan spelskandalen tvärtom ha stärkt Jimmie Åkessons ställning.

Men chanserna för SD att växa och bli lika rumsrent som norska Fremskrittspartiet kan ha minskat efter avslöjandet, eller åtminstone fördröjt förloppet en del.

På söndag får vi en fingervisning om hur många som hade tänkt rösta på Sverigedemokraterna som har ändrat sig i sista stund. Nästa fråga blir: Vart går deras röster i istället?

Tord Andersson