Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkesson: Över all förväntan

2009 fick SD 3,3 procent och misslyckades med att komma in i EU-parlamentet. Nu får partiet 9,8 procent och två mandat.

Jag är tagen. Det är över all förväntan, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Annons

Partiets toppkandidat Kristina Winberg, 48, tar därmed en historisk plats i EU-parlamentet. Hon höll ett tacktal på valvakan efter att resultatet presenterats.

Vi ska ned, göra skillnad och få inflytande. Ni kommer att få höra mycket av oss därnere. Ni ska få se att det här blir kanon.

Och med 9,8 procent blir det dessutom ytterligare en SD-plats i Bryssel. Peter Lundgren, lastbilschaufför och kommunpolitiker i Gnosjö, är partiets andra namn på listan.

Jag var inte nervös. Jag trodde de stora siffrorna låg i förtidsrösterna och det fungerade klockrent. Helt suveränt.

Jimmie Åkesson säger att han är "oerhört stolt" över de två SD-kandidaterna.

Andra partier skickar mer eller mindre pensionerade politiker eller personer från ungdomsförbund för att skaffa sig erfarenhet. Vi skickar en kvinna som jobbat inom vården som sett hålen i välfärden. Vi kommer att skicka en lastbilschaufför med 30 års erfarenhet av branschen. Han har sett sina kollegor fått sparken. Det är inga proffspolitiker. Vi vill skicka goda representanter för våra väljare.

Åkesson vill i nuläget inte svara på vilken grupp SD ska vara med i.

Jag vet inte vilka grupper som finns, det är alldeles för tidigt att säga nu. Vi kommer inte att samarbeta med partier som vi inte är bekväma med.
Det enda parti vi sagt hittills vi är bekväma att arbeta med är Danskt Folkeparti.

Sverigedemokraterna har ofta nämnts som ett av de partier som Nationella fronten kan komma att samarbeta i EU-parlamentet. Andra är nederländska PVV, österrikiska FPÖ, belgiska Vlaams Belang och italienska Lega Nord.

Inte heller toppnamnet Kristina Winberg vill uttala sig om ett samarbete med Nationella fronten.

Det beror på vilka de kommer att samarbeta med och vilken konstellation det blir.

Jimmie Åkesson såg Nationella frontens stora framgång som "intressant".

Marine Le Pen har varit kanske den mest populära politikern i Frankrike i vissa mätningar så det är inte oväntat.

TT: Vad kan du mera sympatisera med hos Nationella Fronten?

Det som är relevant är EU-kritiken. Jag tycker det är bra om EU-kritiska partier växer i det här valet. Det ger en signal till federalisterna om att stora delar av Europas folk vill något annat än den här monsterstaten som växer fram.

SD drog igång sin valvakan i Sickla utanför Stockholm vid halv sju-tiden, genom att spela "Moder Swea" med Lena Philipsson i ljudanläggningen.

Därefter inledde partisekreterare Björn Söder med ett kort tal.

Medie- och kulturpersonligheter kommer att sätta rosévinet i halsen. I kväll är Sverigedemokraterna ett nytt Europaparlamentariskt parti, sade han tidigt på kvällen.

SD har sitt starkaste stöd i Blekinge, med drygt 14 procent, och 13,6 i Skåne. I Stockholms län fick SD 6,7 procent. Lägst var stödet för SD i Västerbotten och på Gotland, med lite över 5 procent.