Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkeribranchens recept: Fler utbildningsplatser men helst på gymnasienivå

Fler utbildningsplatser. Men helst på gymnasienivå. Det är åkeribranschens eget recept på hur bristen på förare ska lösas.

Det finns ett behov av nya chaufförer säger Ivan Larsson, vd på intresseorganisationen Sveriges åkeriföretag Norr.

– Vi har ju en åldersstruktur som inte ser så där jättebra ut. Det är många som är 55-60 år och de närmaste åren så är det mycket pensionsavgångar, säger han.

Vad är lösningen?

– Det måste till fler utbildningsplatser, säger Ivan Larsson.

Helst vill han att ökningen ska ske på gymnasieskolans fordonsprogram. För det är där den bästa yrkesförarutbildningen finns enligt Ivan Larsson som hyllar fordonsprogrammets yrkesförarutbildning.

– Enkäter som vi gjort bland våra medlemsföretag visar att de som gått en yrkesförareutbildning på gymnasiet är klart mer anställningsbara än de som gått en vuxenutbildning exempelvis via arbetsförmedlingen, säger Ivan Larsson.

Varför är yrkesförarutbildningen på gymnasiet bättre?

– Den är bredare. Dessutom får eleverna utbildning i kärnämnen som svenska, matematik och engelska. Att vara förare i dag innebär mer än bara att köra.

Det innebär att du är varubärare för de företag som du kör för. På gymnasieutbildningen får eleverna utbildning i yrket. Inte bara själva behörigheten, säger Ivan Larsson.