Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åker till Budapest på filmpremiär

/

29 december är det premiär i Budapest för filmen om LT:s kulturpristagare Ilona Benczédi och kulturlivet i Östersund. Ilona Benczédi kommer att vara på plats förstås.

Annons
I våras var ett team från den ungerska TV-kanalen Duna TelevÌziÛ här och spelade in en dokumentärfilm om Ilona Benczédi, den rumänska konstnärinnan med ungerska rötter som flydde till Sverige 1987 och sedan dess har bott mestadels i Östersund.
Jämsides med Ilonas historia skildras i filmen kulturlivet i stan. Filmarna besökte bland annat Storsjöteatern, Färgfabriken, Frösö kyrka och Vinterparken. Och blev imponerade:
– Östersund är en mycket intressant stad, den har en kulturell kraft som man kan känna överallt, sade regissören Cselényi LászlÛ i en tidningsintervju.
Ilona Benczédi berättar att hon precis fått mail från Ungern där man bekräftar att premiären blir som planerat den 29 december.
– Filmen blev fin och jag har också fått veta att regissören nominerats till "Prima Primissima", säger hon.
"Prima primissima" är ett av prestigefyllt pris där de tio personer eller organisationer som gjort mest för ungersk vetenskap, konst och kultur belönas med 50 000 euro vardera.
Filmen om Ilona och Östersund kommer att kunna ses över hela världen. Tv-kanalen Duna sänder via satellit och är mycket populär bland utflyttade centraleuropéer.

Mer läsning

Annons