Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åker runt halva jorden för skidskytte

Under december så ligger unga skidskyttar från Nya Zeeland och Australien på träningsläger i Sveg.

– Entusiasm har vi i överflöd, säger Nadine Cagney, tränare för nyzeeländarna.

Det ligger en omisskännlig doft av krutrök över skjutvallen på skidstadion i Sveg, där sex unga skidskyttar skjuter in sig i den kalla snålblåsten. I tre decemberveckor är de i Sveg för träningsläger tillsammans med ett gäng från Australien kom några dagar senare.

– Det är kallt och blåsigt, en torr kyla som vi inte riktigt är vana vid, säger Nadine Cagney, tränaren i Wanaka Biathlon Club, hittills den enda skidskytteklubben i Nya Zeeland.

– Men entusiasmen är det inget fel på, skrattar hon.

Skidskyttesporten är i sin linda i landet, förbundet är bara fyra år gammalt och ungdomarna representerar Nya Zeelands framtid inom sporten.

De flesta av dem kommer från staden Wanaka som ligger på sydön, ungefär 45 minuters bilfärd från landets enda längdskidanläggning, The Snow Farm.

Den 23 december flyger nästan alla nyzeländare hem igen utom Katerina Maluschnig och Olivia Thomson, båda 18 år, som ska fortsätta träna i Italien och sedan delta i junior-VM i Maine i USA i februari.

– Det var pappa som började skjuta med mig och min syster. Sedan tog han med oss på skidåkning och lockade med att vi skulle få skjuta också, berättar hon om hur hon började med sporten.

Skidskyttegänget från Australien anlände på torsdagen, lagom till det att snön började falla över östra Härjedalen. På söndagen skulle alla egentligen ut på pimpelfiske men dryga 20 minusgrader satte stopp för det. I stället blev det curling på förmiddagen.

Dion Richardsson, 18 år gammal från Melbourne, har åkt skidor sedan han var drygt fyra och hållit på med skidskytte sedan 12-årsåldern.

– It´s good fun, säger han.

Vad är dina intryck av Sverige hittills?

– Alla är så vänliga och pratar så bra engelska. Och så gillar jag att alla har extraljus på bilarna. Det ser riktigt häftigt ut, säger han.

För den yngste nyzeeländaren i gänget, Paul Wright, 15 år, började det hela som ett komplement till mountainbike.

– Och skidåkning utan skytte är tråkigt, säger han.

Vad tror du om framtiden skidskytte i Nya Zeeland?

– Min bror som är tio år gammal, han kan nog blir riktigt bra, honom får ni se upp med, säger Paul Wright.