Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke ska sälja sin unika Amazon

"En gammal Amazon, med lister och krom." Ingen sångtext kan vara mer passande på Åke Danielssons fantastiska pärla från 1968. Trots att bilen är 42 år gammal har den endast gått 1389 mil.

– Ja, den har mest stått i garaget med ett kapell på. Under de tre år jag ägt Amazonen har jag bara kört 58 mil, berättar Åke.

Som bilintresserad får man titta på många fina bilar i det här jobbet. Många gånger tycker man att fordonen är i nyskick. Men när Åke Danielsson backade ut sin Amazon från garaget på Torlandsgatan i Östersund kunde han lika gärna ha backat ut den från Volvofabriken i Torslanda.

Inte en fläck någonstans och med skyddsplasten kvar på ena dörren kan man inte önska sig en bil i bättre skick.

• Hur gick det till när du köpte Amazonen?

– Det var min granne som ägde bilen, men jag såg aldrig att han var ute och körde med den. En dag så möttes vi vid garaget och då frågade grannen om jag ville titta på hans Amazon som jag hade hört talas om men aldrig sett.

– Han bjöd också på en provtur och under den kom det fram att han skulle sälja bilen. Jag vet inte riktigt hur det gick till, men när vi kom tillbaka hade jag bestämt mig för att köpa den. Märkligt på ett sätt eftersom jag inte är direkt intresserad av veteranbilar och är mycket dålig på att skruva själv.

Nu var Åke ägare till en unik bil och han har fortsatt att vara lika rädd om den som hans granne varit.

– Jag skulle aldrig drömma om att ta ut den vid regn och det har bara blivit 58 mil under de tre år jag ägt den. Längsta resan var till Rödön. Nu har jag själv bestämt mig för att sälja bilen och jag har lagt ut en annons på nätet.

När förre ägaren köpte Amazonen på bilbolaget i Östersund i slutet av 1967, då kostade den 19.500 kronor.

Nu, när Åke ska sälja är utgångsbudet 120.000.

– Jag säljer bara till rätt köpare. De som ska ha bilen till bruksbil behöver inte ringa.

Helst vill Åke att något bilmuseum hör av sig.

– Den skulle vara perfekt att ställa ut. Kanske den borde stå på Jamtli, resonerar han.