Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke Hansson

Åke Hansson föddes 1944 på sjukstugan i Tärnaby. Hans mamma Märta-Maria Hansson och lillebror Dan gick bort i tuberkulos när Åke fyllde 4 år. Han växte upp i Björkås och på Virisholmen i sjön Virisen i Västerbotten med sin far Leo, farmor Ester, farbror John och yngre syster Eva.

Under folkskolan bodde Åke på skolhem i Dikanäs och gladde sig mycket varje gång han hade möjlighet att komma hem till familjen och sina fjäll. Han fick tidigt ta ett vuxenansvar och redan som 12-åring gick han ensam på ripjakt.

Efter avslutad folkskola valde Åke att fortsätta förkovra sig på verkstadsskola i Åsele och senare teknisk skola i Örnsköldsvik. Åke gjorde militärtjänsten på F 21 i Luleå och arbetade som hjälptekniker vid F 15 i Söderhamn.

1969 gifte sig Åke med Ylwa, född Magnusson, och bosatte sig i Västerås där äldsta dottern Therese föddes 1971. Dottern Malin kom till världen två år senare och familjen flyttade till Östersund där sonen Frank föddes 1978. Lediga stunder tillbringades gärna i naturen, helst i öppna landskap. Åke och Ylwa gick skilda vägar 1991.

Åke hade ett gott hjärta och värnade om den lilla människan och om djur. Han älskade skidåkning, jakt och fiske, bärplockning och hade en mycket bra orienteringsförmåga på fjället. Han kallade sig själv skämtsamt för fjällets son och ville ofta spendera tid där. 

Åke arbetade i många år på vattenkraftverk och inom drift och underhåll av pumpstationer, vatten och avlopp.

Han fick flera förtroendeuppdrag genom åren och var en tid också engagerad fackligt. 

I början av 90-talet blev han teknisk chef i Bergs kommun och 1997 började han som affärsområdeschef på Jämtfrakt AB.

Hans intresse för att läsa gjorde honom mycket allmänbildad.

Sedan 1993 delade Åke sitt liv med Kicki Edler i Backen på Rödön.

Åke var en händig person som hjälpte både barn och bonusbarn med praktiska ting. Han älskade att planera och genomföra saker. Ordningssinnet hindrade honom från att lämna saker halvdant.

Hans favoritstund var i naturen när elden var uppgjord, kokkaffet väntade i kannan och han fick luta sig tillbaka efter lunchen för en vila. Det var också under de stunderna som han hittade lösningar på praktiska problem som han grunnade över.

Åke tyckte om att resa och Thailand, Taiwan och Spanien var några av de resmål han och Kicki besökte. Att planera en resa, titta på kartor och se platser han besökt eller skulle till att besöka fick honom att le belåtet. Han var en social, varm, mjuk och klok person.

Åke kämpade mot sjukdomen in i det sista och avled hemma på Rödön, 69 år gammal. Han efterlämnar en stor familj och många vänner i enorm saknad.

Familjen