Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkare vill vara hållbara

Det är uppenbart att transportnäringen - både transportsäljare och transportköpare - vill arbeta för långsiktigt hållbara transporter, men dialogen saknas. Och den behövs för att vi ska vara klara hållbarhetsmålen. Framtiden kan tyckas oviss, men ett är säkert: Behovet av transporter kommer att kvarstå och ökningen beror på den ökande konsumtionen, där e-handel spelar en stor roll. Samtidigt är en av vår tids största utmaningar långsiktigt hållbara transporter som tar hänsyn till både miljö och trafiksäkerhet, och samhälle och företag satsar i allt högre utsträckning på hållbarhet.

Men det är stor skillnad på de bästa och sämsta transportköparna.

Nyligen genomförde Sveriges Åkeriföretag en undersökning bland ett stort antal transportköpare och transportsäljare. Det är slående hur överens åkeriföretagare och transportköpare är om vikten av hållbara transporter. Transportköparna lyfter fram miljöfrågan och sunda villkor för förarna som särskilt viktiga.

# Ungefär 7 av 10 transportköparna har en policy kring transporter.

# Tre fjärdedelar menar att det behövs en kvalitetsstämpel inom transportnäringen.

# Mer än hälften är beredda att betala mer för en hållbar transport.

Men för den gängse åkeriföretagaren ser verkligheten annorlunda ut:

# Två av tre åkeriföretag upplever inte att de får mer betalt för hållbara transporter.

# En tredjedel har aldrig fått en fråga kring policy.

# En majoritet efterfrågar uppföljning.

Det är otroligt glädjande att hälften av alla köpare i undersökningen är villiga att betala mer för att en transport ska vara hållbar. Det innebär också en utmaning när det gäller upphandlingar för både köpare och säljare att värdesätta - och prissätta - sunda transporter.

Vi ser i undersökningen att dialog efterfrågas från båda parter. Frågan är varför det inte sker redan idag och hur vi gemensamt kan förbättra samtalet? Vårt bidrag är Fair Transport - ett ställningstagande där våra medlemmar står upp för trafiksäkra, klimatsmarta och ansvarsfulla transporter. Vi är helt säkra på att det är en god affär för både köpare, företag och samhälle.

Carina Ahlfeldt och Rickard Gegö

Sveriges Åkeriföretag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel