Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akademiledamot ersätts nästa år

Annons


Stol nummer ett kommer att stå tom i Svenska Akademien i drygt ett år. Så lång tid tar det innan den nyligen bortgångne akademiledamoten Sten Rudholm kan ersättas.

-Det förmodade scenariot är att ett namn presenteras under våren och att personen tar sitt inträde den 20 december nästa år, säger Odd Zschiedrich, kanslisamordnare på Svenska Akademien.

Sten Rudholm avled 90 år gammal den 29 november. Han satt i Akademien i sin egenskap av jurist - under sin yrkesbana hade han bland annat varit justitiekansler och hovrättspresident. Men det är inte självklart att Svenska Akademien väljer att ersätta honom med en annan ledamot med juristkompetens.

-Nej, det kan man inte säga. Nu har det visserligen varit jurister som suttit på stol nummer ett de senaste gångerna. Men ser man längre tillbaka i historien har det varit både präster och historiker som suttit där, säger Odd Zschiedrich.

Anledningen till att det tar så lång tid att ersätta Sten Rudholm är att Akademien haft sitt sista ordinarie sammanträde för året. Nu väntar bara högtidssammankomsten om tre veckor då litteraturvetaren och poeten Anders Olsson tar sitt inträde i den illustra samlingen. Han ersätter den avlidne poeten Lars Forssell på stol nummer fyra.

-När Akademien tågar in i sammanträdet kommer sexton av de arton ljusen vara tända. Två är släckta eftersom stolarna är som det heter lediga. Sedan tänds ljuset vid stol nummer fyra under sammankomsten när Anders Olsson sätter sig, medan ljuset vid stol ett förblir släckt.
Annons