Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aina Pålsson

/

Aina Ottolina Eugenia Pålsson, Häradsgården, Lit, avled hastigt den 10 januari 2009.

Annons

Mamma föddes i Storbränna för nästan 87 år sedan. Hon var dotter till Erik Eriksson och hans hustru Anna-Britta, född Sörell. Aina var den sista kvar i en syskonskara av åtta.

Efter skolgången i Storbränna började mamma tidigt att hjälpa till med jordbruket på sin hemgård och hade dessutom jobb som piga hos ”Pe Orsa”.

Mamma förlovade sig 1943 med Algot Pålsson, Knutbränna, och mamma fick en dotter 1944. Hon gifte sig 1945 med Algot och flyttade till hans hemgård och fick ytterligare två barn. På gården fanns svärmodern och flera andra släktingar.

Mamma blev bondmora och skötte ladugården, bakade, odlade blommor och grönsaker, kardade ull och spann garn, stickade vantar, sockor och tröjor, sydde kläder, vävde mattor, virkade samt löste korsord. Hon plockade sten- och toppmurklor plus alla sorters bär. De som inte behövdes i hushållet såldes. Under några år bakade hon tunnbröd till försäljning.

Aina var en duktig skidåkerska och kunde även åka skridskor. Hon tog med oss barn på långa skogsvandringar samt skid-, cykel- och sparkturer.

Kossorna såldes 1964 och 1966 köpte Aina och Algot gamla mejeriet, Sekelhuset, i Lit och flyttade från Knutbränna. Aina fick arbete som lokalvårdare på hälsocentralen och folktandvården.

Hon tog körkort vid 52 års ålder och köpte bil.

Mamma och Algot gick skilda vägar 1973 och då flyttade mamma in i gamla kommunalhuset i Lit.

Hon gjorde många utlandsresor. År 1986 blev mamma sambo med Jonas som hon träffade under en bussresa 1981. Ett kärt sällskap i många år var katten Putte. År 1989 sålde Aina gården Knutbränna till äldsta dottern.

2005 drabbades mamma av svår sorg och saknad när sonen Bengt-Erik dog, endast 56 år gammal.

De sista åren bodde mamma på Linden där hon fick en mycket god omvårdnad och trivdes bra. Hon läste ÖP även den sista dagen i livet.

Aina Pålsson sörjs och saknas av döttrarna Anna-Märta och Karin med familjer, livskamraten Jonas samt övrig släkt och vänner.

Mer läsning

Annons