Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aina Lyngman

Aina Lyngman, född Thomasson, hustru till framlidna länsrådet i Östersund, Folke Lyngman, har avlidit i en ålder av 87 år.

Aina arbetade under sin ungdomstid i faderns sport- och fotoaffär i Åre med avbrott för folkhögskolestudier i Hålland, handelsskola i Stockholm och en termin som au pair i England. Hon ansvarade efter hand också för affärsrörelsens bokföring.

Under makens arbetstid i Stockholm deltog Aina också i den dåvarande hemkommunens taxeringsnämnd. Efter återflytten till Jämtland arbetade hon inom studieförbundet Folkuniversitetet. Som pensionärer var både hon och maken Folke i ledningen för Östersunds pensionärsuniversitet genom att organisera studiecirklar och föreläsningar i olika ämnen.

Som ung Åreflicka var Aina också slalomåkare, även om hon aldrig nådde någon egentlig topplacering utöver några lagmästerskap.

Aina var mycket kulturorienterad med tonvikten lagd på konst och litteratur men också på gammal traditionell hemslöjd i nya utformningar och funktioner.

Uppvuxen i Åre älskade Aina också fjällen, och vad de betydde för henne. Hon uttryckte det ofta med de bekanta orden ur Linnés Lapplandsresa 1732: “Så snart jag kom upp på fjället, fick jag liksom ett nytt liv, och det var som om en tung börda tagits ifrån mig”.

Närmast anhöriga är Ainas och Folkes fyra barn med familjer.

Lars Thomasson