Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aina Huczkowski

/

Vår älskade mamma Aina Huczkowski, Östersund, har avlidit i en ålder av 99 år.

Annons

Mamma var född i Häste, Rödön, dotter till Lotta Nilsson och Viktor Johansson. Viktor emigrerade till Amerika månaden innan mamma föddes. Hon hoppades i alla år att han skulle komma tillbaka men hon fick aldrig träffa sin far.

Mamma växte upp i Häste, Rödön och i Alsenviken, och fick tidigt bli ”vuxen”, på grund av att mormor blev blind vid tidig ålder.

Efter skolgång och arbete som växeltelefonist i Alsenviken flyttade mamma till Järpen och fick anställning hos en familj som hembiträde. Familjen hade slakteri och där arbetade pappa Josef som slaktare. Mamma och pappa blev ett par och gifte sig 1931 i Alsens kyrka. Familjen utökades med barnen Sonja, Folke och Thore och 1948 byggde de en villa i Järpen

Ingenting var omöjligt för mamma, hon var politiskt aktiv och verksam även i skolstyrelsen, kyrkorådet och kvinnoklubben.

Innan det blev obligatorisk skollunch hade mamma ett 40 tal ungdomar som åt lunch hemma hos oss varje skoldag, alla älskade henne och hennes mat. Mamma var även Jämtlands första skolvärdinna under några år.

År 1972 sålde de villan och flyttade in till Östersund. Tyvärr blev mamma ensam alldeles för tidigt.

Efter att pappa gått bort engagerade sig mamma i PRO Körfältet, hon ordnade fester, basarer, promenader, resor, gåbingo med mera. Varje tisdag kväll ordnade mamma ”Ainas hörna” då bjöd hon in gäster som uppträdde med olika saker, den var mycket omtyckt, alltid massa folk och den avslutades alltid med fika.

Mamma var väldigt familjekär och älskade att spendera tid med barnbarn och barnbarnsbarn, och de älskade att vara med henne. Hon ställde alltid upp med barnpassning, när det gällde barnbarn och barnbarnsbarn släppte hon allt. Det fanns ingen som engagerade sig som hon när det gällde familjen.

När hon var barnvakt beställde barnbarnen ofta hennes fenomenalt goda hembakade pizza och plommonsufflé till efterrätt.

Mamma läste ofta dikter och hon var en klippa på att memorera och läsa dem för oss.

Ett av mammas andra stora intressen var att resa och hon besökte många länder även på äldre dar.

Mamma hade ett stort hjärta och alla var alltid hjärtligt välkommen hos henne det fanns alltid tid för en kopp kaffe och hennes berömda Toscatårtor och gifflar glömmer ingen.

När hon nu somnat in lugnt och stilla saknar vi henne oändligt.

Vi kommer alltid att älska vår lilla mamma.

Sonja, Folke och Thore med familjer

Mer läsning

Annons